#ditkanikineenkasaya

In gewaad skateboarden en touwtjespringen: Japanse monniken in protest

05 januari 2019 10:01 Aangepast: 05 januari 2019 10:05
Japanse monnik toont dat hij kan touwtjespringen in zijn gewaad. Beeld © Twitter

Japanse monniken delen massaal wat ze allemaal in hun traditionele gewaad kunnen, nadat een monnik een bekeuring had gekregen omdat hij autoreed in zijn traditionele kledij. Volgens de politie zou dit te gevaarlijk zijn.

Nadat de grote Japanse krant Yomiuri Shimbun op 29 december over de arrestatie had geschreven, deelde monnik Zuiho Yokoyama een video van zichzelf op Twitter waarop te zien is hoe hij touwtje springt in zijn kasaya. De video leverde duizenden retweets en likes op en andere monniken volgden zijn voorbeeld met de hashtag #ditkanikineenkasaya. Het resultaat zijn allerlei filmpjes waarop de geestelijken zich onder meer uitleven op een skateboard, jongleren of in de weer zijn met een fitnessapparaat.

Praktische problemen

De twitteraars vinden het oordeel van de agent dat het dragen van een kasaya tijdens het autorijden gevaarlijk zou zijn onterecht. Het dragen van het gewaad achter het stuur is volkomen legaal. Ook maken monniken zich zorgen over de praktische problemen als dit beleid in heel Japan wordt doorgevoerd.

Volgens de politie van de stad Fukui kon de monnik echt niet fatsoenlijk rijden in zijn gewaad en kwam de agent daardoor tot zijn oordeel. Daarom zou de boete van omgerekend zo'n 50 euro terecht zijn geweest. De monnik laat het er niet bij zitten. Hij weigert te betalen en wil een rechtszaak aanspannen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`