Wajonguitkering

UWV wijst jonge gehandicapte vaak ten onrechte af

05 januari 2019 07:34 Aangepast: 05 januari 2019 08:05
Archieffoto. Actievoerders demonstreren tegen verlaging van de Wajonguitkering. Beeld © ANP

Het UWV maakt veel fouten bij het toekennen of afwijzen van een Wajonguitkering voor jonge mensen met een handicap of chronische ziekte. Bij 21 procent van de onderzochte dossiers was er sprake van een 'onjuiste conclusie ten aanzien van het recht op een uitkering'.

Dat schrijft dagblad Trouw. In een intern rapport staat volgens de krant dat er vaker ten onrechte uitkeringen ontzegd worden dan toegekend. Bij 33 procent van de onderzochte gevallen is een arbeidsongeschiktheidsuitkering afgewezen, terwijl de aanvrager wel recht had op de Wajong. 

Bijstand

De jongere belandt bij afwijzing in de bijstand. Hij kan in beroep gaan tegen de beslissing, maar dat is vaak te veel gevraagd.

Bij 9 procent van de beoordelingen werd ten onrechte wél een Wajonguitkering voor het leven toegekend. De afdeling intern kwaliteitsonderzoek van het UWV kwam tot deze bevindingen na bestudering van 150 beoordelingen uit 2016. De onderzoekers noemen hun bevindingen 'zorgwekkend' en roepen het UWV-bestuur op tot actie.

Maatregelen

Het UWV laat aan Trouw weten dat 'het goed is dat deze resultaten snel boven tafel kwamen, zodat we snel maatregelen konden treffen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore