Check hier hoeveel het er in jouw buurt zijn

3000 illegale reptielen onderschept: anaconda's, krokodillen en spuwende cobra's

12 januari 2019 07:39 Aangepast: 12 januari 2019 19:17
Een Cobra Naja Nivea Beeld © Getty Images

De douane, politie en NVWA hebben in tien jaar tijd bijna 3000 reptielen in beslag genomen. Het gaat daarbij om honderden slangen, krokodillen, schildpadden en hagedissen. Veel dieren zijn illegaal het land binnengevoerd en waren beoogd als huisdier.

Dat blijkt uit cijfers die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) recent openbaar heeft gemaakt. Het gaat onder meer om 845 krokodillen, 692 schildpadden en 300 slangen. Daaronder zijn de bedreigde Chinese alligator en zeer giftige cobra's en zwarte mamba's. De laatst genoemde slang staat te boek als één van de meest gevaarlijke slangen ter wereld.

Illegale handel

Meer dan de helft van de in beslag genomen reptielen werden door de douane onderschept op Schiphol. Het gaat daarbij vaak om beschermde diersoorten en dieren die bestemd zijn voor illegale handel om ze bijvoorbeeld als huisdier te verkopen. Daarnaast worden de reptielen ook in beslag genomen als er sprake is van verwaarlozing of mishandeling door eigenaren.

De grootste slag werd in november 2013 geslagen, toen 444 brilkaaimannen op Schiphol werden onderschept. Een maand later werden op de luchthaven nog eens 199 van deze krokodillen in beslag genomen. 

Gebochelde klepschildpad

Het gaat om de meest exotische reptielen, die ook bij mensen thuis worden weggehaald. Van een spitsnuitadder in het Friese Gorredijk tot een regenboogboa in Wilhelminaoord. En in 2016 trof de douane op Schiphol een zogeheten gebochelde klepschildpad aan. Op onderstaande kaart zie je hoeveel slangen, krokodillen en hagedissen in jouw buurt in beslag zijn genomen.

Na een inbeslagname worden de dieren - als ze nog leven - meestal opgevangen, waarna ze herplaatst of verkocht worden. In enkele gevallen keren de dieren terug naar de eigenaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Krokodillen bewaken tonnen drugsgeld in Amsterdam

Walter Getreuer heeft een reptielenopvang en verzorgt regelmatig huisdieren die in beslag zijn genomen. Mensen vragen hem ook vaak of hij hun reptiel kan opvangen, omdat ze er niet meer voor kunnen zorgen. "Dan bellen ze me met de vraag: ik heb een python gekocht, maar die wordt me toch te groot en te duur. Kan jij die opnemen?", vertelt Getreuer.

Statussymbool

Waarom zouden mensen een krokodil of slang als huisdier willen? "Wij denken dat dit soort reptielen gezien wordt als statussymbool", zegt Niels Dorland van de Dierenbescherming. "Het gaat vervolgens vaak fout, omdat mensen zich niet realiseren dat deze dieren hele specifieke zorg nodig hebben."

Een impulsaankoop, noemt Dorland het. "Ze kunnen de verleiding niet weerstaan om zo'n vet, imposant dier te kopen", zegt Dorland. Dat is volgens hem een trend van de laatste jaren.

Impulsaankoop

Die impulsaankopen zorgen ervoor dat er regelmatig reptielen worden gedumpt, zo ook bij Getreuers opvang. "Ik heb wel eens een kussensloop aan de deur van mijn bedrijf gevonden met daarin leguanen. Dat beveel ik absoluut niet aan, maar het is beter dan ze in een sloot gooien." 

De Dierenbescherming pleit dan ook voor strengere regels voor het houden van dit soort dieren als huisdieren. Ook Getreuer wil strengere regelgeving. Mensen moeten van tevoren beter nadenken of ze tijd, geld en ruimte hebben voor een huisdier, zegt hij. "Ik pleit dan ook voor een diploma dierenhouderschap, waarvoor mensen een cursus moeten volgen. Want op een potje pindakaas vind je nog meer informatie dan wanneer je een krokodil koopt."

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`