Toename meldingen

Kwart meer autobranden in 2018: zoveel waren er bij jou in de buurt

05 januari 2019 06:00 Aangepast: 05 januari 2019 21:43
In Utrecht waren de afgelopen periode regelmatig autobranden Beeld © Michiel van Beers

De brandweer rukte in 2018 aanzienlijk vaker uit voor meldingen van autobranden. In vergelijking met een jaar eerder steeg het aantal met bijna een kwart. Vooral in Utrecht, Amsterdam en Den Haag gingen meer voertuigen in vlammen op. Bekijk hier hoe vaak het raak was in jouw woonplaats.

In 2018 werd er door de brandweer melding gemaakt van 5574 autobranden, dat is 23 procent meer dan de 4524 meldingen van 2017. Het totaal aantal autobranden steeg dus flink, maar per woonplaats zijn er grote verschillen. Zo rukte de brandweer in 713 woonplaatsen het afgelopen jaar vaker uit dan een jaar eerder. In 451 plaatsen nam het aantal af en bij de rest, 408 plaatsen, bleef het aantal branden gelijk.

Dat blijkt uit cijfers van de website alarmeringen.nl, dat bijhoudt wanneer en waarvoor de brandweer uitrukt. De plaats met de meeste autobranden is hoofdstad Amsterdam, waar in 2018 299 auto's in vlammen op gingen.

Verdubbeling in Haarlem en Helmond

De grootste stijging in absolute aantallen was in Den Haag. Daar waren vorig jaar 76 autobranden meer dan in 2017. Ook in Haarlem (69) en Helmond (53) vielen auto's vorig jaar regelmatig ten prooi aan de vlammen. In beide steden verdubbelde het aantal meldingen van autobranden zelfs ten opzichte van vorig jaar. 

Op onderstaande kaart kun je via het zoekveld voor ruim 1500 woonplaatsen in het land vinden hoeveel autobranden er waren en of dat meer of minder is dan een jaar eerder.

Bekijk hier autobranden in jouw woonplaats 

Klik hier als de kaart niet goed werkt.

De cijfers hierboven zijn gebaseerd op alle meldingen die via het systeem P2000 in 2017 en 2018 zijn verzonden. Deze zijn door de website Alarmeringen.nl verzameld. Daarbij is gekeken naar de meldingen waarbij de term autobrand beschreven is.

Via dit systeem wordt de brandweer opgeroepen uit te rukken. Omdat niet altijd meteen bekend is wat voor soort brand het betreft, kan het zijn dat niet alle autobranden op deze manier in P2000 gedocumenteerd zijn. Ook kan het voorkomen dat een melding van een autobrand bij aankomst loos alarm is, een ander soort brand betreft of dat een melding dubbel in het systeem staat.

 

 

Het huis van Steve en Laila vloog in de fik na autobrand

Het is de schrik van elke autobezitter: je wagen die in de brand vliegt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore