Goede voornemens

Alles wordt duurder in 2019: zó kun je alsnog sparen

05 januari 2019 14:10 Aangepast: 05 januari 2019 14:14
Beeld ter illustratie Beeld © Getty

De boodschappen zijn sinds 1 januari duurder geworden, de zorgverzekering is hoger en de gasprijs stijgt flink. En dan ook nog sparen? Het lijkt misschien onmogelijk maar geldadviseur Marjan Heemskerk laat zien dat het kán.

"Ik was in mijn studententijd heel slecht in sparen. Toen ik ging werken, werd het langzaam beter en nu vind ik het ook echt leuk om te sparen", zegt Heemskerk. Ze was tien jaar lang accountant en gebruikt die ervaring nu om te schrijven op haar blog over zowel persoonlijke als zakelijke financiën.

We vroegen jullie op Facebook waar jullie tegenaan lopen als het gaat om sparen. Marjan beantwoordt jullie vragen.

Q & A Sparen: zo houd je het in 2019 wél vol

"In 2019 ga ik écht beter sparen voor later", een veelgehoord goed voornemen. Maar daadwerkelijk geld opzij zetten is voor veel mensen lastig.

1. Waar begin je?

Begin met een doelstelling. Maak inzichtelijk waarvoor je wilt sparen en schrijf het ook op, want niemand vindt sparen om het sparen leuk. Voor sommige mensen helpt het om een moodboard te maken met foto's van je spaardoel. Spaar je bijvoorbeeld voor een vakantie, plak er dan vakantiefoto's op. Hou ook bij hoever je al bent gekomen met je spaardoel.

Hou het sparen ook leuk voor jezelf. Maak er bijvoorbeeld een spelletje van met je partner wie er het meest kan sparen en besparen in een week.

Marjan Heemskerk blogt over financiële zaken. Marjan Heemskerk blogt over financiële zaken.

2. Hoe voorkom je impulsaankopen?

Impulsaankopen kennen we allemaal wel. Wat ik altijd doe is een bedrag met mezelf afspreken, in mijn geval vijftig euro. Is wat ik tegenkom duurder dan vijftig euro, dan moet ik eerst een extra rondje lopen door de stad of er nog een nachtje over slapen. 

Online kun je net zoiets doen, namelijk door verlanglijstjes aan te maken. Sleep alles wat je wilt naar dat lijstje, maar reken het nog niet af en slaap er eerst weer een nachtje over. Vaak merk je een dag later dat je de dingen op je lijstje toch niet zo graag wilde als je eerst dacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slecht in sparen? 'Daar kun je niets aan doen'

3. Hoe spaar je als je weinig inkomen hebt?

Ik snap dat het kan voelen alsof je niks kunt sparen als je krap bij kas zit, maar onthoudt: alle kleine beetjes helpen. Inzicht in je financiën is heel belangrijk als je weinig inkomen hebt. Zorg dat je weet wat erin komt en wat eruit gaat en wat je dus eventueel kunt sparen of tekort komt per maand. 

Zorg vervolgens voor besparingen op je vaste lasten.Iedere euro die je op je zorgverzekering, internet of telefoon kunt besparen is mooi meegenomen. Voor je variabele lasten, dus boodschappen en cadeautjes, kun je jezelf elke maand een budget geven. Hou je daar dan ook aan. Heb je een keer extraatjes, zet deze dan opzij. Dat is een makkelijke manier om te sparen.

En misschien nog wel het belangrijkste: heb je leningen? Los die dan eerst af. De rente op leningen is vaak ontzettend hoog en maakt sparen heel moeilijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van schuld naar een ton spaargeld: 'Het voelde niet als enorm inleveren'

4. Telkens als je gespaard hebt, gaat net je auto stuk en ben je al je geld weer kwijt, hoe zorg je ervoor dat je uit zo’n vicieuze cirkel komt?

Zorg dat je een inventaris maakt van al je spullen die je hebt zoals een wasmachine, auto, droger, vaatwasser et cetera. Denk na over wanneer deze spullen stuk zouden kunnen gaan en wat dat dan gaat kosten.

Deze kosten moet je opnemen in je spaarplan. Dat betekent dus dat je spaardoel hoger wordt en het langer duurt voor je het bereikt, maar dan kom je wel minder voor verrassingen te staan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Besparen doe je zo: de beste tips van het jaar

5. Naast sparen kun je ook besparen. Wat zijn daar goede tips voor?

Besparen op de boodschappen doe je het snelst door lijstjes te maken, nooit met honger naar de supermarkt te gaan en vooraf goed je voorraadkast en koelkast te checken. Daarnaast is het slim om de aanbiedingen in de gaten te houden en houdbare producten in bulk te kopen. Let wel op dat je niet voor 20 cent korting tien kilometer omrijdt, want dan heeft het weinig zin. 

Besparen op de vaste lasten kan door af en toe te bellen met je telefoon- of internetprovider. Zijn er aanbiedingen voor nieuwe abonnees die jij niet krijgt? Vraag of je ook gebruik kunt maken van de actie. Vaak levert dit wel iets op. Overstappen van energieleverancier is vaak ook gunstig.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Financiële opvoeding voor dummies: zo leert je kind écht met geld omgaan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore