Shutdown

Geen akkoord Trump en democraten over financieren muur Mexico

03 januari 2019 07:15 Aangepast: 03 januari 2019 08:55
Een auto van de grensbewaking van de VS bij de grens met Mexico. Beeld © AFP

President Donald Trump en de leiders van de Democraten en Republikeinen in het Congres zijn er niet in geslaagd een akkoord te bereiken over de begroting. Het probleem is de financiering van de grensmuur bij Mexico.

Trump vraagt om 5 miljard dollar voor de bouw van de muur en liet weten de Amerikaanse overheid 'zolang als nodig' dicht te houden. "Het kan lang gaan duren, maar het kan ook snel voorbij zijn", zei hij. De democraten zijn tegenstander van de financieringen van de muur. Honderdduizenden ambtenaren krijgen niet betaald zolang er geen akkoord is bereikt.

Ruzie om grensmuur groeit - #TrumpUpdate 92

Correspondent Erik Mouthaan was bij de muur in Mexico en legt uit waarom de ruzie over de muur groeit.

Einde aan sluiting

De Democratische leider Nancy Pelosi neemt vandaag de voorzittershamer van het Huis van Afgevaardigden over, als de Democraten er de meerderheid krijgen. De partij had al laten weten dat ze dezelfde dag nog een wet in stemming willen brengen die een eind maakt aan de 'sluiting van de overheid' zonder verdere financiering van de grensmuur.

Het Witte Huis heeft dat plan al verworpen. Het is ook maar de vraag of het door de Senaat komt, waar de Republikeinen een meerderheid hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Amerikanen willen miljard dollar crowdfunden voor muur met Mexico

Samenwerken

Trump heeft de partijen uitgenodigd om morgen verder te praten. De Amerikaanse overheid zit sinds 22 december gedeeltelijk op slot. In een tweet zei de president dat hij bereid is met de Democraten samen te werken aan een wet 'die de grenzen beveiligd en de agenten en medewerkers ondersteunt'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Chaos in het Witte Huis: deel van de overheid op slot door onenigheid

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore