Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geen waarschuwing

Meteorologen: instorten vulkaan veroorzaakte tsunami

24 december 2018 10:02 Aangepast: 24 december 2018 10:07
Een vrouw tussen de ravage na de tsunami. Beeld © EPA

De Indonesische meteorologische dienst heeft bevestigd dat de tsunami van zaterdag is veroorzaakt doordat een deel van de vulkaan Anak Krakatau in de Straat van Soenda instortte.

Door de tsunami met een hoogte van 2 tot 3 meter kwamen zeker 281 mensen om het leven.

Anak Krakatau, wat kind van Krakatau betekent, spuwt al maanden as en lava. Van de zuidwestelijke kant van de vulkaan is zo'n 64 hectare ingestort. "Dit veroorzaakte een aardverschuiving onder water en uiteindelijk de tsunami", zegt Dwikorita Karnawati, hoofd van de meteorologische dienst.

Tsunami door een vulkaan: zo kan het

In dit filmpje wordt uitgelegd hoe het kan dat een vulkaan een tsunami veroorzaakt.

De tsunami van zaterdag kwam zonder waarschuwing, waardoor de bevolking werd verrast. De vloedgolf vernietigde meer dan 700 gebouwen, van kleine winkels en huizen tot villa's en hotels.

Woordvoerder Sutopo Purwo Nugroho van de burgerbeschermingsdienst zei dat Indonesië geen waarschuwingssysteem heeft voor vulkanen en aardverschuivingen onder water.

President Joko Widodo, die het rampgebied vandaag bezocht, zegt dat een alarmsysteem dringend nodig is. "Ik heb de meteorologische, klimatologische en geofysische dienst opgedragen om een detectieapparaat of een systeem te kopen dat snel waarschuwt, zodat de bewoners kunnen worden gespaard."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore