Van onze partner Rabobank

Growing ideas – Sla oogsten in moderne kas

21 december 2018 17:21 Aangepast: 28 januari 2019 13:43
Beeld © Siberia

Elke dag zaaien en oogsten en dat het hele jaar door. Dankzij een innovatief systeem levert Siberia het hele jaar diverse soorten sla en paksoi. Daardoor hoeven supermarkten deze groenten in de winter niet te importeren.

In de negen hectare grote hydroteeltkas van Siberia worden met hulp van robots drie soorten sla en paksoi geteeld. De groentegigant levert het hele jaar door aan supermarktketens en groothandels in Nederland en Europa.

Siberia is een zusterbedrijf van Van Dijck Groenteproducties, gespecialiseerd in het telen en verpakken van groente. Jelle van Dijck is teelt- en techniekmanager bij Siberia. Zijn vader is een van de twee directeuren van Van Dijck Groenteproducties, dat voortkomt uit het bedrijf dat zijn opa gestart is.

Wat doet Siberia?

Jelle van Dijck: "We zaaien iedere dag sla en paksoi. We zetten zaadjes in potgrond in een teeltgoot, een soort lange plastic buis waar water doorheen stroomt. Zodra de plantjes gegroeid zijn en meer ruimte nodig hebben, worden ze verplaatst naar een nieuwe goot.

Andere slatelers zetten de plantjes in één keer op ruime afstand van elkaar in de grond. Wij zetten alle kleintjes juist dicht op elkaar en verplaatsen ze zodra het nodig is. Op die manier benutten we de ruimte optimaal.

De plantjes worden twee keer verplaatst: van een goot met 192 stuks naar een goot met 96, en uiteindelijk naar een met 48. Daarna worden de planten geoogst."

Welk probleem lost het op?

"De klant vraagt om een duurzame manier van telen. Als de dagen korter worden, gaan onze ledlampen aan om de dag te verlengen. Zo kunnen wij het hele jaar door telen en is het niet nodig om deze groente uit Zuid-Europa te importeren.

We gebruiken minder gewasbeschermingsmiddelen, omdat we snel kunnen ingrijpen. Ook zijn we in staat dagelijks onze productie aan te passen, zodat we nooit overproduceren. En we zorgen voor duidelijke afspraken met klanten, waardoor we weten wat er nodig is. Bovendien oogsten we pas als de bestelling binnen is."

"Daarnaast gebruiken we alleen opgevangen regenwater. Het water circuleert in het bedrijf. Als het door de goot stroomt, vangen we het water aan het eind weer op. Wij hebben onze eigen waterzuiveringsinstallatie, dus we stoten geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen uit."

Wat is de grootste uitdaging?

"Het is steeds lastiger om personeel te vinden dat graag in een kas werkt. Daarom hebben we veel werk geautomatiseerd. Zes mensen sturen vijf robots aan, die de plantjes van de ene naar de andere teeltgoot verplaatsen. Het oogsten zelf is wel mensenwerk, want het is te kostbaar om dat deel van het proces te automatiseren. Ook kan ons personeel de kwaliteit nog een laatste keer controleren.

De groente die geoogst moet worden, gaat uit de kas naar de loods. Zo hoeven onze werknemers niet de warme kas in en kunnen ze staand oogsten. Daarom is het voor ons niet zo moeilijk om hier personeel voor te vinden. Het verloop is veel minder dan in bedrijven waar mensen op hun knieën moeten werken."

Welke ontwikkelingen staan er op het programma?

"Ik verwacht dat we meer groentes binnen gaan telen. Daardoor kan je niet alleen het hele jaar door produceren, maar je hebt ook een constante kwaliteit. Het weer wordt steeds extremer en in de kas kan je dat reguleren. Als het te warm is, doen we de schermen dicht. Als het vriest, zetten we de verwarming hoger. We hebben geen last van hagel of sneeuw. Door in de kas te telen, kan je beter sturen en altijd leveren."

Dit interview is onderdeel van de serie Growing Ideas, waarin we een kijkje nemen in de toekomst van Food & Agri en innovatieve ondernemingen uit deze branche een podium bieden.

Rabobank is een coöperatieve bank. Dit betekent dat wij niets alleen doen, maar altijd met anderen. Om samen wereldwijd oplossingen van klanten op te schalen en door te ontwikkelen. 'Growing a better world together'. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore