'Buurt snel in en uit'

Huizen dicht bij snelweg meest geliefd onder inbrekers

22 december 2018 09:00 Aangepast: 27 december 2018 14:32
(Archieffoto) Beeld © ANP

Woon jij dicht bij een snelweg? Dan heb je een grotere kans dat er bij je thuis wordt ingebroken, dan in grote steden. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. "Een inbreker wil een buurt graag snel in en uit."

Niet in de vier grote steden, maar in dorpen als Hoenderloo, Beekbergen en Maarn is het risico op een woninginbraak het hoogst. Het heeft alles te maken met hun ligging langs de snelweg. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt namelijk dat de meeste plaatsen met een bovengemiddeld hoog inbraakrisico bij rijkswegen liggen.

Hoe hoog is het inbraakrisico in jouw woonplaats? Check het hier

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws bekeek gegevens van bijna 450.000 woninginbraken tussen 2012 en oktober van dit jaar. Per woonplaats is vervolgens het inbraakrisico berekend door te kijken naar het aantal inbraken per 100 woningen.

Woon je dichtbij een snelweg, dan is de kans groot dat inbrekers het regelmatig op je woonplaats voorzien hebben. Dat is goed te zien op onderstaande kaart. Daarop zie je alle plaatsen in Nederland waar het inbraakrisico meer dan 50 procent boven het gemiddelde ligt. De blauwe lijnen zijn de rijkswegen.

Plaatsen met hoogste kans op inbraak

Klik hier als de kaart niet goed opent.

Stevig patroon

"Uit het onderzoek kun je duidelijk een stevig patroon zien van plaatsen die naast de snelwegen liggen, waar de kans op een inbraak dus aanmerkelijk hoger is", stelt criminoloog Jasper van der Kemp van de VU.

Volgens Van der Kemp is toegankelijkheid dan ook een belangrijke factor voor inbrekers. "Het kost je meer moeite om een wijk binnen te komen in een grote stad dan in een dorpje wat naast de snelweg ligt."

Speurende snelwegcamera’s

Ook de politie zegt de inbraakgevoeligheid van dorpen langs de snelweg te herkennen. "Een inbreker wil een buurt graag snel in en uit, dus het is fijn als hij een afrit kan nemen", zegt inbraakspecialist Sybren van der Velden van de Nationale Politie. Regelmatig zijn dergelijke woninginbraken het werk van mobiele bendes.

Met waarschuwingen op matrixborden en door gebruik te maken van snelwegcamera’s probeert de politie meer vat op hen te krijgen. "Als we iemand uit Amsterdam om 3 uur ‘s nachts bij Lelystad zien rijden, kan dat reden zijn om iemand aan de kant te zetten. Dat doen we als waarschuwing, maar we pakken zo ook wel eens een auto met inbrekerstuig. Het is vangen en voorkomen."

Aantal inbraken neemt af

Elke 15 minuten raak

Hoewel het totale aantal woninginbraken de laatste jaren afneemt, blijft er volgens de politie nog genoeg werk aan de winkel. "We zijn nog lang niet klaar. Nog altijd is er elke vijftien minuten een inbraak. Dat moet echt veranderen", zegt Van der Velden.

Dat blijkt ook uit cijfers over dit jaar tot dusver. In ruim 400 woonplaatsen lag het aantal inbraken tot en met oktober dit jaar al hoger dan in heel 2017. Dat is nog vóór de traditionele piek aan inbraken rond Kerst en Nieuwjaar.

Onder de woonplaatsen met een stijging ten opzichte van vorig jaar ook veel plaatsen langs rijkswegen, zoals Baarn, Eemnes, Stein en Holten.

Beveilig jezelf

Zowel Van der Velden als Van der Kemp denkt dat de sleutel tot minder inbraken vooral ligt bij mensen zelf. "Het zit hem er toch echt in dat de burgers moeten zorgen dat het hang- en sluitwerk van hun woning op orde is. Dat geeft de beste beveiliging in."

Wat volgens Van der Velden ook goed helpt, zijn bewoners die zich verenigen in Whatsapp-groepen. "Elke week krijg ik wel een berichtje dat ergens in het land een woninginbreker wordt aangehouden op grond van een melding uit een Whatsapp-groep. Dus dat werkt echt."

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Hoe hoog is de kans op een inbraak in jouw woonplaats? Check het hier

Verantwoording

Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van diverse databronnen. Voor het aantal inbraken per woonplaats is gekeken naar cijfers van de politie over het aantal inbraken per maand van 2012 tot en met het derde kwartaal van 2018 (september). Recentere cijfers zijn niet gebruikt, omdat die niet voor elke plaats compleet zijn. In totaal is zo een dataset met 450.000 inbraken verzameld.

Om het aantal inbraken in woonplaatsen beter met elkaar te kunnen vergelijken, is ook een bestand samengesteld met specifiek het aantal woningen per woonplaats. Hiervoor is gebruik gemaakt van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) van het Kadaster. Daarvoor zijn alle adressen met een woonfunctie uit dit bestand gefilterd. In totaal gaat het daarbij om ruim 8 miljoen woningen.

Vervolgens is het aantal inbraken per woonplaats over de gehele periode teruggerekend naar het aantal inbraken per 100 woningen. Er is bewust gekozen voor een langere periode, omdat trends laten zien dat inbraken in woonplaatsen regelmatig met een golfbeweging komen. Zodoende zegt een langere periode meer dan bijvoorbeeld het afgelopen jaar.

De plaatsen (minimaal 100 woningen) met het hoogste inbraakrisico (50 procent of meer hoger dan het gemiddelde) zijn vervolgens in kaart gebracht. Daaroverheen is de dataset met rijkswegen uit het Nationaal Wegenbestand gelegd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore