Zware metalen

'Elke dag een rijstwafel kan schadelijk zijn voor je kind'

20 december 2018 13:43 Aangepast: 20 december 2018 14:07
Archieffoto Beeld © iStock

Een rijstwafel als verantwoord tussendoortje voor je peuter. Veel ouders doen het, maar het is minder gezond dan je denkt. In rijstwafels of andere rijstproducten kan namelijk de giftige stof arseen zitten, die in hoge dosering gevaarlijk is.

De gezondheidsraad in België trok daarom deze week aan de bel en adviseert ouders om baby's en kleine kinderen niet al te veel rijst te geven en op te letten met rijstwafels en rijstdrankjes tussendoor. De Zweedse autoriteiten kwamen eerder al met een soortgelijke boodschap.

Negatieve invloed op ontwikkeling

Toch heeft de Gezondheidsraad in Nederland geen advies over arseen in rijstproducten. Het Voedingscentrum kwam eerder wel met een richtlijn: "Uit voorzorg adviseren we om niet elke dag rijst of rijstproducten te geven aan baby's kinderen", staat op de website. Met name voor baby's en peuters is de stof schadelijk, omdat zij minder lichaamsgewicht hebben."Toch is het ook voor mensen boven de 18 niet aan te raden om elke dag rijstwafels te eten", zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum.

"Bij een te hoge dosering kan het schade toebrengen aan het zenuwstelsel. Op de lange termijn kan het  kanker of huidletsel veroorzaken en een negatieve invloed op de ontwikkeling hebben. Een keer rijstepap is prima, maar niet elke dag. Het belangrijkste advies is en blijft: variëren."

Miniatuurvoorbeeld
LEES OOK:

Voeding met extra proteïne is 'onzin en pure geldklopperij'

Zwaar metaal

Arseen, of arsenicum hoort tot de zware metalen. Het is een natuurlijke stof, die voorkomt in gesteente, grond en grondwater. In landen als India, Pakistan en Bangladesh zit veel arseen in de grond. "De rijst die uit die landen komt, kan daardoor dus meer arseen bevatten dan rijst uit andere landen", zegt toxicoloog van de Vrije Universiteit Amsterdam, Jacob de Boer.

Om een te hoge dosering arseen te voorkomen, wordt er getest. "De normen in Nederland zijn heel streng. Er mag een tiende milligram arseen op een kilogram rijst worden aangetroffen. Zodra het arseengehalte hierboven komt, wordt het afgekeurd", zegt De Boer. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit deed in 2016 voor het laatst een test naar arseengehaltes in rijstwafels. Toen bevatten 36 van de 37 rijstwafels minder dan de wettelijke toegestane hoeveelheid arseen. "Toch is het ook als het arseengehalte wél binnen de norm valt, niet aan te raden om je kind elke dag rijstproducten te laten eten", zegt De Boer. "Er zit dan nog steeds in."

Onderzoeken naar arseen in voeding:

  • Human Rights Watch (HRW) waarschuwt voor Bangladesh, waar inwoners dagelijks water drinken met hoge concentraties arseen erin. Volgens HRW sterven elk jaar 43.000 mensen in Bangladesh door arseengerelateerde-ziektes.
  • In deze Amerikaanse studie werd gekeken naar de arseengehaltes in de urine van volwassenen tussen de 20 en 85 jaar, op basis van hoe vaak ze per week rijst aten. Mensen die twee keer per week rijst aten, hadden significant meer arseen in hun lichaam dan mensen die minder vaak rijst aten. 
  • De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) waarschuwde eerder voor mensen in China die kampten met ziektes in hun bloedvaten door arseen in drinkwater. 
  • In deze studie leggen wetenschappers de link tussen een toename van diabetes in Zuid-Azië en de consumptie van rijst. 

'Kook in ruim water'

Om het arseengehalte in rijst te verlagen geeft Van der Vossen als tip om de rijst eerst te wassen en veel water te gebruiken bij het koken. "Eén kilo rijst moet gekookt worden in zes liter water, daarmee verdun je de arseen en spoel je het eraf."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore