Meldingen niet onderzocht

Katholieke kerk VS hield 500 namen van misbruikende priesters achter

20 december 2018 04:23 Aangepast: 20 december 2018 10:01
Archieffoto. Beeld © ANP XTRA

De katholieke kerk in de Amerikaanse staat Illinois heeft de namen achtergehouden van zeker vijfhonderd priesters die beschuldigd zijn van seksueel misbruik. Ook zijn veel meldingen van misbruik niet behoorlijk onderzocht door de kerk.

Dat concludeert de hoofdaanklager van de staat, Lisa Madigan. Zij deed sinds augustus onderzoek naar misbruik in de kerk.

'Kerk heeft gefaald'

De kerk, die zegt alle informatie over misbruik met de autoriteiten te delen, had zelf de namen van 185 priesters bekendgemaakt. Deze zijn niet meegeteld door Medigan.

"Door ervoor te kiezen aantijgingen niet zorgvuldig te onderzoeken, heeft de katholieke kerk gefaald in haar morele verplichting om voor overlevenden, parochieleden en het publiek volledige rekenschap af te leggen over alle seksueel onacceptabele gedragingen waarbij priesters zijn betrokken in Illinois", zei de aanklager.

Madigan begon haar onderzoek, nadat een soortgelijk onderzoek in de staat Pennsylvania had uitgewezen dat de kerk daar duizenden gevallen van seksueel misbruik onder het tapijt had geveegd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Groot misbruikschandaal Pennsylvania: '1000 kinderen misbruikt door priesters'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore