Ga naar de inhoud
Initiatief GroenLinks en PvdA

Abortuspil toch verkrijgbaar bij de huisarts? 'Vertrouwdheid is belangrijk'

Beeld © iStock

De abortuspil moet beschikbaar worden bij de huisarts. Dat vinden Groenlinks en PvdA. Ze dienen daarom vandaag opnieuw een initiatiefwet in. Of het een meerderheid krijgt, blijft met deze regeringscoalitie onduidelijk.

De partijen deden al eerder een voorstel daartoe, maar dat kreeg toen veel kritiek van de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Ook huisartsen waren toen niet positief. Het plan zou onder meer zorgen voor te veel extra administratie. Nu proberen de partijen het opnieuw. 

Huisartsen nu wel positief

Vrouwen die minder dan negen weken zwanger zijn, kunnen de abortuspil gebruiken. Maar daarvoor moeten ze nu wel langs bij een abortuskliniek, terwijl voor vrouwen de huisarts vaak veel vertrouwder voelt, zeggen PvdA en Groenlinks.

De huisartsen zijn positief over het plan, zegt Lilianne Ploumen van de PvdA. "We hebben gezegd: als huisartsen die pil willen gaan voorschrijven, moeten ze wel aan bijscholing doen. Dat willen ze ook en dat heeft ervoor gezorgd dat ook huisartsen zeggen, wat een goed idee."

Vertrouwdheid

Voor vrouwen is de huisarts ook vaak een prettiger idee. "Ze kennen de huisarts goed, en de huisarts kent hen goed. Die vertrouwdheid is belangrijk bij zo'n beslissing en dat willen we mogelijk maken", zegt Corinne Ellemeet van GroenLinks.

Abortuspil-robots
Lees ook
Abortuspil-robots van Nederlandse actiegroep in beslag genomen

Of het voorstel een meerderheid krijgt, is twijfelachtig. Abortus ligt gevoelig bij de huidige coalitie met CDA en Christenunie. Toch is Lilianne Ploumen van de PvdA positief. "Ik ga ervan uit dat partijen als VVD en D66 dit zullen steunen, want zij staan ook voor de keuzevrijheid van vrouwen."