Inbraken langs snelwegen

242 inbraken in Maarn: 'Zelfs meegemaakt dat mensen psychologische hulp kregen'

22 december 2018 09:04 Aangepast: 27 december 2018 14:31
Het inbraakrisico in Maarn, dat aan de A12 ligt, is hoog. Beeld © RTL Nieuws

Inbrekers? De inwoners van Maarn weten er alles van. In hun dorp, dat slechts 2000 huizen telt, werd sinds 2012 maar liefst 242 keer ingebroken. De gunstige ligging langs de A12 maakt Maarn tot een inbraakhotspot. "Je bent gauw de snelweg af, je kan je slag slaan en je bent weer weg."

Haar trouwring en haar hond, die heeft de 86-jarige inwoonster van Maarn nog. Alle andere waardevolle spullen werden bij maar liefst vier inbraken in de afgelopen jaren uit haar huis ontvreemd. En dat doet wat met de tachtiger. "Waarom moeten ze mij hebben?"

Ze wil haar verhaal vertellen, maar niet met haar naam erbij. Ze wil rust. Ze durft met Kerst haar huis niet uit, bang dat inbrekers terugkomen. De normale woning in een normale straat is voorzien van cameratoezicht en een nieuw stalen hek met een toegangscode moet ook zorgen voor meer veiligheid. Het druist in tegen haar gevoel, maar het laatste wat ze wil is nog een inbraak.

Snelweg = snel weg

Niemand in Maarn wil dat. Maar de ligging langs de A12 en de groenrijke omgeving maken van Maarn een geliefd doelwit bij inbrekers. Net als veel andere plaatsen langs snelwegen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huizen dicht bij snelweg meest geliefd onder inbrekers

"De A12 snijdt Maarn als het ware doormidden. Je hebt Maarn Noord en Maarn Zuid en dat komt door de snelweg. Je bent gauw de snelweg af, je kan je slag slaan en je bent weer weg", analyseert de Maarnse wijkagent Jan Jaap van Eckeveld. Het maakt dat het inbraakrisico in Maarn dubbel zo hoog is als in een gemiddelde plaats in Nederland. En vergeleken met hoofdstad Amsterdam wordt er in het dorp 46 procent vaker ingebroken.

Hoe hoog is het inbraakrisico in jouw woonplaats? Check het hier

Van Eckeveld maakte daardoor diverse keren van dichtbij mee wat voor impact een inbraak heeft. "Ik heb zelfs meegemaakt dat mensen psychologische hulp hebben gekregen, omdat ze het niet meer trokken. Het onveilige gevoel van thuis niet meer veilig kunnen zijn: waar moet je dan nog heen? Dat raakt me wel altijd."

De groene omgeving van Maarn maakt het dorp geliefd bij inwoners en inbrekers. De groene omgeving van Maarn maakt het dorp geliefd bij inwoners en inbrekers.

Waakzame baasjes

Van Eckeveld doet wat hij kan. Maar ook hij kan samen met zijn collega’s niet voorkomen dat inbrekers toch weer terugkeren in het lommerrijke dorp aan de snelweg. Daarom krijgt de wijkagent hulp van de inwoners. Zoals op veel plaatsen worden verdachte situaties gedeeld in buurtapps.

Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de hondenbezitters uit het dorp. Wanneer zij hun dagelijkse rondjes door de buurt wandelen met hun viervoeters letten ze extra goed op. Bij verdachte situaties wordt de politie gealarmeerd. En daarnaast houden ze andere inwoners scherp.

Wie ramen of deuren open laat staan, zijn container niet achter het huis plaatst of vergeet een lamp aan te doen, kan rekenen op een berichtje van bijvoorbeeld Michael de Kock. "Er zijn hier veel ouderen en die zijn toch wat kwetsbaarder voor inbraak. Het is een kleine moeite om tijdens het uitlaten van de hond extra op te letten."

De A12 doorkruist Maarn. De snelweg lijkt ver te zoeken, maar is nooit ver weg. De A12 doorkruist Maarn. De snelweg lijkt ver te zoeken, maar is nooit ver weg.

Heterdaad

Soms vraagt dat direct om actie. Een kleine twee jaar geleden liet Michael zijn hond uit toen hij een buurvrouw hoorde gillen. Op dat moment – op klaarlichte dag – waren drie inbrekers actief in het dorp. Toen hij één van hen uit een huis zag komen lopen, ging hij er achteraan. "Ik kende hem niet en heb hem aangesproken, toen rende hij weg."

De inbreker wist te ontkomen, maar liep later alsnog tegen de lamp. "Ik zag hem verderop uit een andere woning komen, toen heb ik hem samen met wat bouwvakkers tegen de grond gewerkt. Gelukkig kwam direct daarop de politie al aangereden en konden we hem overdragen."

Hoe hoog is het inbraakrisico in jouw woonplaats? Check het hier

Tips uit de Maarnse whatsappgroep

  • Laat geen losliggende ladder bij de carport achter. Dieven zien dat en nemen die vaak tussen 18.00 en 20.00 uur mee voor een kraak in de buurt.
  • Zorg dat de lamp (hoog, buiten bereik van dieven) aanspringt bij benadering door dieven.
  • Zorg voor meerdere tijdsschakelaars in huis. Ook in de badkamer en boven.
  • Verlicht een huisnummerbordje voor nooddiensten.
  • Bel als hondenbezitter bij onraad. Wees niet terughoudend.

Verhuizen? Dacht het niet

Voor de inwoners van Maarn hoort een extra oogje in het zeil houden erbij. Je kan denken dat mensen het na zo’n reeks inbraken wel eens zat zijn. Verhuizen is echter voor niemand de we spraken een optie.

Ook niet voor de 86-jarige vrouw die al vier keer ongenode gasten over de vloer had. "Dit is een mooi, prettig dorp. Ik woon hier al veertig jaar met veel plezier. Die inbraken van de laatste jaren zijn een ramp, maar ik verlaat dit fantastische dorp niet zomaar."

Gemeente herkent zich niet in inbraakrisico

De politiecijfers en inwoners geven aan dat het hoge aantal inbraken in Maarn een punt van zorg zijn. De gemeente Utrechtse Heuvelrug, waar Maarn onder valt, zegt zich daar echter niet in te herkennen. De gemeente zegt sporadisch klachten of meldingen van inwoners te krijgen.

Wel laat de gemeente weten dat elke inbraak besproken wordt met de politie en dat waar nodig slachtofferhulp wordt ingeschakeld voor nazorg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore