Ga naar de inhoud
Schoolmoord Rotterdam

Humeyra (16) doodgeschoten op school: dit weten we nu

Een teamleider van het Designcollege vangt de dag na de moord een leerling op. Beeld © ANP

De 16-jarige Humeyra is dinsdagmiddag in de fietsenstalling van het Rotterdamse Designcollege doodgeschoten. Het meisje zat in het examenjaar van de vmbo-opleiding. De 31-jarige Bekir E. is aangehouden als verdachte. Een overzicht van wat we nu weten.

De scholiere werd kort na 13.00 uur doodgeschoten. Verdachte Bekir E. werd in augustus al veroordeeld tot zes weken gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk, voor het mishandelen en met de dood bedreigen van Humeyra en haar zus.

Daarnaast kreeg hij een contactverbod van twee jaar opgelegd en moest hij een geldboete van 750 euro betalen aan Humeyra. Bekir ging hier tegen in beroep.

Afspraak bij politie

Het meisje kwam dinsdagmiddag de school uitlopen toen ze Bekir zag. Hij rende haar al schietend tegemoet. Ze vluchtte de school weer in en rende naar de inpandige fietsenstalling.

Drie kwartier nadat ze werd doodgeschoten op haar middelbare school, zou Humeyra een afspraak hebben bij de politie. Ze had bij de politie namelijk gemeld dat ze gestalkt werd door Bekir E., ondanks het contactverbod.

Aangifte van stalking

De verdachte stond onder toezicht van de reclassering. Die brachten eerder een rapport over hem uit waarin stond dat Bekir een bipolaire stemmingsstoornis heeft en zwakbegaafd is. Hij bleek afhankelijk van cannabis en alcohol.

Er was ook een patroon te zien van relationeel geweld. Hij had eerder relaties met jonge vrouwen. Wanneer deze vrouwen afstand van hem namen, toonde Bekir onder meer dreigend en fysiek agressief gedrag tegen de vrouwen.

Een paar scholieren die aanwezig waren dinsdag, vertelden dat ze acht schoten hadden gehoord. "Ik zag een man naar binnen rennen, ik hoorde dat er twee schoten werden gelost, maar we dachten dat het misschien vuurwerk was. Niemand schrok", zegt een scholier.

'Ik moest daar zo snel mogelijk weg'

"Daarna zag ik mensen rennen en hoorde ik nog meer schoten. Toen dacht ik: je moet hier zo snel mogelijk weg." Een andere leerling vertelt dat hij Humeyra zag liggen in het fietsenhok. "Ik wist niet wat ik moest doen. Actie ondernemen of juist weggaan. Maar voor ik het wist waren de hulpdiensten er al."

Bekir ging ervandoor in zijn auto en werd niet veel later aangehouden. Onderzocht wordt welke route de man heeft afgelegd. Volgens de politie zaten er mogelijk meer mensen in de auto. Als dat zo is, wil de politie hen graag spreken. Ook andere getuigen worden gevraagd zich te melden.

Humeyra had aangifte van stalking gedaan

03:09
Verdachte Bekir E. zou het slachtoffer hebben gestalkt én mishandeld.

Bekir zit in elk geval tot en met vrijdag vast. Dan wordt hij volgens het Openbaar Ministerie waarschijnlijk voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die kan beslissen om de man nog eens voor maximaal twee weken in voorarrest te houden.

'Vrees
Lees ook
'Vrees voor wraakactie nabestaanden 16-jarig meisje op familie dader'

De school reageerde geschokt op de dood van de scholier. "Wij zijn allemaal erg aangeslagen. Onze gedachten gaan uit naar de ouders en familie van het slachtoffer, die wij zoveel en zo goed mogelijk bij zullen staan. Wij wensen een ieder sterkte toe bij het verwerken van deze verschrikkelijke gebeurtenis."

Woensdagochtend waren er op de school bijeenkomsten om Humeyra te herdenken en medeleerlingen en personeel steun te bieden. Ook burgemeester Aboutaleb van Rotterdam was daarbij aanwezig. Hij praatte met de klasgenoten van het meisje.

'Het is waanzin. Waarom?'

"Er heerst een sfeer van woede en verdriet en er is heel veel onbegrip. Ze vertelden mij hoe de laatste schooldag van haar eruit zag. Ze zijn verdrietig dat hun klasgenoot uit hun midden is genomen. Ze noemen het waanzin. Waarom? Dat is de vraag die hen nu bezighoudt."

Aboutaleb
Lees ook
Aboutaleb praat met klasgenoten doodgeschoten Humeyra: 'Woede en verdriet'