Geen mangomoment

'Blokkeerfries' is het woord van het jaar 2018

18 december 2018 05:33 Aangepast: 19 december 2018 12:34
Jenny Douwes was het gezicht van de 'blokkeerfriezen'. Beeld © ANP

'Blokkeerfries' is het uitgeroepen tot woord van het jaar 2018. Het woord kreeg 55 procent van de stemmen en kreeg daarmee ruimschoots de voorkeur boven 'yogasnuiver' en 'mangomoment'.

Het woord van het jaar is een initiatief van de Dikke Van Dale. Vorig jaar werd 'appongeluk' woord van het jaar. In totaal is er ruim 28.000 keer gestemd.

Van Dale omschrijft 'blokkeerfries' als 'elk van de personen die in Friesland een wegblokkade hebben opgezet om anderen te verhinderen te demonstreren tegen een aspect van de sinterklaastraditie, door sommigen beschouwd als verdediger daarvan'.

De 18 genomineerde woorden waren:

Balanstrutje Carrièrevrouw die te veel bezig is met de balans tussen werk en privé om te kunnen doordringen tot de top van het bedrijfsleven, gemunt door de Zakenvrouw van het Jaar 2017, de Nederlandse reisondernemer Elske Doets (1972). 

Blokkeerfries Elk van de personen die in Friesland een wegblokkade hebben opgezet om anderen te verhinderen te demonstreren tegen een aspect van de sinterklaastraditie, door sommigen beschouwd als verdediger daarvan.

Bomcycloon Zich zeer snel ontwikkelende (winter)orkaan, waarvan het effect verwoestend kan zijn.

Creditboy Criminele jongere die zijn slachtoffers (met beloftes, chantage of bedreiging) overhaalt om op krediet mobiele telefoonabonnementen af te sluiten en de daarbij verkregen smartphones aan hem af te staan.

Drankhangen Met snacks en drank, in je ondergoed of comfortabele kleren op een bank of stoel hangen.

Hempathie Sympathie die mannen en vrouwen van nature voelen voor machtige mannen, vooral als die in opspraak komen of ten val worden gebracht.

Intimiteitscoördinator Iemand die door een filmstudio wordt ingehuurd om er bij filmopnames op toe te zien dat naakt- en/of seksscènes overeenkomstig het draaiboek worden opgenomen en dat de acteurs zich daarbij niet ongemakkelijk voelen.

Kantlijnsporter Iemand die een sport beoefent waarvoor het publiek en de media doorgaans weinig aandacht hebben en waarover in de kranten hooguit kleine berichten verschijnen.

Kwispellezen Van kinderen met leesproblemen: teksten voorlezen aan een speciaal getrainde hond, waarvan de non-verbale feedback (bv. kwispelen) als leesstimulans wordt ervaren.

Mangomoment Geluksmoment dat een ernstig zieke patiënt beleeft door een ogenschijnlijk onbeduidende, niet-medische handeling of opmerking van een arts, zorgverlener, mantelzorger e.d. tijdens normale zorgactiviteiten, de metafoor verwijst naar een fragment uit een VRT-programma waarin een patiënte een moment van geluk beleeft aan de mango die de presentatrice voor haar meebrengt.

Plogging Vorm van fitness waarbij men tijdens het joggen afval opruim, Zweeds, samentrekking van plocka (plukken, verzamelen) en Engels jogging.

Practivisme Activisme dat gemakkelijk in praktijk kan worden gebracht.

Primarkpremie Kritische benaming voor het lage-inkomensvoordeel, een premiekorting voor bedrijven die hun personeel maximaal 120 procent van het minimumloon betalen, oorspronkelijk bedoeld om het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te stimuleren, maar in de praktijk ook wel fungerend als loonplafond.

Rooftijdschrift Zich als wetenschappelijk presenterend tijdschrift of publicatieplatform op internet dat academische of quasi-academische artikelen plaatst tegen betaling van een vergoeding door de auteur(s).

Selfieshopper Iemand die bij internetwinkels kleding e.d. bestelt om er een selfie in of mee te maken (bv. om daar op de sociale media goede sier mee te maken), waarna hij of zij het product terugstuurt naar de leverancier.

Testosterontweet In macho- of spierballentaal geformuleerde tweet bedoeld om anderen te imponeren.

Vliegschaamte Schaamte die iemand ervaart als hij of zij gebruikmaakt van een vliegtuig terwijl er minder milieubelastende alternatieven zijn om zich te verplaatsen, vertaling van Zweeds flygskam.

Yogasnuiver Iemand die gewoonlijk gezond en bewust leeft, maar zich nu en dan, bv. in het uitgaansleven, te buiten gaat aan partydrugs en cocaïne.  

Bron: Van Dale

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van