'Dit verpest het kinderfeest'

In Nieuw-Zeeland geen pieten- maar kerstmandiscussie

17 december 2018 11:23 Aangepast: 17 december 2018 11:24
Kind in kerstmantenue in Nieuw-Zeeland. Beeld © EPA

Bij een kerstman denk je waarschijnlijk aan een buikige man op leeftijd, met een grote witte baard en rood-witkostuum. Maar in het Nieuw-Zeelandse Nelson besloot het bestuur een multiculturele intocht te organiseren, met een Maori-kerstman gehuld in een rode verencape. Het startschot van een felle discussie over racisme.

In Nederland hebben we de Zwarte Piet-discussie, maar in Nieuw-Zeeland hebben ze nu een eigen variant. Tegenstanders van de 'zwarte kerstman' vinden dat met het nieuwe kerstmanuiterlijk het kinderfeest wordt geruïneerd. "Dit is wat de kinderen willen zien", zei de kerstman van Auckland, wijzend op zijn dikke buik en baard.

Boegeroep

Robert Herewini, zoals de Maori-kerstman heet, werd in Nelson met boegeroep en duimen omlaag onthaald. "Het was allemaal positief bedoeld", zei hij tegen een lokale nieuwszender, "maar ik voelde de geschokte blikken op de gezichten toen we binnenkwamen." Sindsdien krijgen Herewini en zijn familieleden allerlei racistische verwensingen. Hij noemt het de 'zwaarste week van zijn leven'.

De organisatoren van het evenement hebben hun verontschuldigingen aangeboden en voor volgend jaar een traditionele kerstman beloofd. De excuses zijn verkeerd gevallen bij voorstanders van de Maori-kerstman. Andere plaatsen in Nieuw-Zeeland willen Herewini nu uitnodigen als alternatieve santa en hij is al uitgenodigd voor een kerstparade in de hoofdstad Wellington.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Michella Kox heeft dé oplossing voor de Zwarte Piet-discussie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore