Klopjacht

Dit is Chérif Chekatt, verdacht van de schietpartij in Straatsburg

12 december 2018 10:38 Aangepast: 12 december 2018 11:38
Chérif Chekatt. Beeld © Justitie Frankrijk.

29 jaar, geradicaliseerd en een behoorlijk strafblad. Die eigenschappen horen bij Chérif Chekatt, de vermeende schutter van Straatsburg. De zoektocht naar hem is in volle gang. Hij schoot gisteravond 15 mensen neer, waarvan 3 overleden zijn. Twaalf mensen raakten gewond,zes van hen zijn er slecht aan toe.

Chekatt werd in Straatsburg geboren. Hij stond bij de Franse inlichtingendiensten geregistreerd als geradicaliseerd, gewelddadig en had een overdreven bekeringsdrang. Chekatt werd al enkele jaren door de politie gevolgd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dader Straatsburg mogelijk grens over, klopjacht gaat door

Vast in Frankrijk en Duitsland

Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, heeft Chekatt zowel in Frankrijk als in Duitsland vastgezeten. Hij kwam al in zijn jonge jaren in aanraking met de politie voor criminele feiten die niet gelinkt zijn aan terrorisme. 

Chekatt werd in 2011 veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor de mishandeling van een tiener met een gebroken fles. In Duitsland werd hij volgens Der Spiegel veroordeeld voor ernstige diefstal en zat hij tot 2017 vast.

Granaten

De politie is met man en macht naar Chekatt op zoek. Dinsdagmorgen probeerde een politie-eenheid hem in zijn woning aan te houden, melden Franse media op basis van bronnen rond het onderzoek. 

Drie mensen werden aangehouden maar de politie wist Chekatt niet te pakken. Correspondent Stefan de Vries weet dat de verdachte gisteravond is ontsnapt met een taxi, naar de wijk Neudorf. Daar werd hij geboren en hij woonde er.

Bij de huiszoeking zouden granaten gevonden zijn. Christophe Castaner, liet al weten dat de Franse grenzen strenger bewaakt worden. Ook kondigde hij extra beveiliging voor kerstmarkten aan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Dodelijke schietpartij Straatsburg: wat weten we tot nu toe?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore