Ga naar de inhoud
Vijf tips bij krabben

Motor aanzetten voor het krabben? 'Dat heeft amper zin en is nog schadelijk ook'

Archieffoto. Beeld © RTL Nieuws

Ga je met de auto naar je werk? Dan is de kans heel groot dat je vanochtend moest krabben. Het was namelijk flink koud vannacht. Er zijn tal van methodes om je auto ijsvrij te maken. Wij hebben een paar tips op een rij gezet.

1. Motor uit

Veel mensen zetten voordat ze gaan krabben de motor aan. Dan loopt je motor alvast warm en kan de kachel alvast voorverwarmen, toch? Nou nee. "Het is erg slecht voor het milieu en heeft amper zin", zegt Ad Vonk van de ANWB. "De auto moet echt rijden om warm te worden. Stilstaand warmt hij te weinig op en het is ook nog eens schadelijk voor je motor."

2. Niet elke krabber geschikt

Het is belangrijk om een goede krabber aan te schaffen. Volgens Bob Werensteyn van Autotaalglas zijn er veel goedkope en slechte krabbers op de markt, die je ruiten kunnen beschadigen. Een cd-hoesje of ander voorwerp is geen goed alternatief voor een krabber. Die kunnen krassen maken in de ruit en slecht zicht opleveren.

Menno Kuipers van Kwik Fit adviseert om tijdens het krabben niet te veel kracht te zetten op de ruiten. Een barstje kan een scheur worden als je met heel je lichaamsgewicht probeert het ijs te verwijderen. Mocht je om lichamelijke redenen niet kunnen krabben, raadt Kuipers aan om een antivriesspray te gebruiken.

Politie
Lees ook
Politie waarschuwt: 'Ruiten niet goed gekrabd? Dan 230 euro boete'

3. Gebruik géén water

Gebruik vooral geen water om je ruiten te ontdooien. Bij echt winterweer, kan koud water snel bevriezen op de ruiten. Warm water is ook niet slim, want als je een klein scheurtje of sterretje in je ruit hebt, wordt dat al gauw een flinke barst door het grote temperatuurverschil. "Om die reden is het ook niet slim om in de zomer je airco vol aan te zetten bij een hete auto, zo barst je ruit ook makkelijk", zegt Werensteyn.

Volgens Vonk is het ook niet handig om je ruitenwissers en ruitensproeier te gebruiken bij flinke vorst. "Je maakt daarmee je wissers kapot en de vloeistof is niet voldoende bestand tegen flinke vorst en kan dus alsnog bevriezen." Het klinkt misschien logisch, maar je auto wassen tijdens een periode van vorst is volgens Vonk niet aan te raden. "Je kunt daar beter mee wachten tot de vorst voorbij is. Het water van het wassen kan namelijk bevriezen en daardoor problemen opleveren." 

4. Houd je ruiten schoon

Schone ruiten zijn een goede manier om condens te voorkomen, ruiten beslaan namelijk minder snel als er geen vuil op zit. Mocht er toch condens ontstaan, dan kan de airco uitkomst bieden. Die blaast namelijk droge lucht de auto in.

Bij veel tankstations en autowasbedrijven zijn speciale doekjes te koop die de binnenkant van de autoruiten vetvrij kunnen maken. Zo beslaan de autoruiten minder snel en krijg je minder condens. Kuipers adviseert om verder niet aan je autoruit te gaan zitten. "Constant met doekjes en wissers over je ruiten heengaan, is niet verstandig. Zet gewoon je ventilatie op de speciale stand om je voorruit te verwarmen."

5. Een scherm biedt uitkomst

Om te zorgen dat je voorruit in de winter niet bevriest, zijn er veel schermen of dekens te koop die je over je raam kunt leggen. Die zorgen ervoor dat de ruit ijsvrij blijft. Gebruik vooral geen kranten, zegt Kuipers. "Die kunnen bevriezen en dan krijg je ze er niet meer vanaf. Een vuilniszak kan bij lichte vorst nog wel helpen, maar een waterafstotend scherm werkt het beste."

Vonk adviseert mensen om te zorgen dat je auto echt ijsvrij is voordat je de weg op gaat. "Het zicht bij het rijden moet optimaal zijn. Het kost in de winter veel tijd om je auto schoon te krijgen, dus houd daar rekening mee."

Sneeuw
Lees ook
Sneeuw blijft uit, kou op komst: 'Vrijdag voelt het aan als min 5'