Hoofden voor onderwijs

Kabinet onderzoekt rol Nederland in omstreden hoofdenhandel

11 december 2018 16:40 Aangepast: 11 december 2018 21:49
Het ziekenhuis AMC is gestopt met de inkoop van de hoofden. Beeld © ANP

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) gaat na of Nederland een knooppunt is in de handel in allerlei lichaamsdelen. Afgelopen weekend werd bekend dat Nederlandse ziekenhuizen hoofden voor onderwijs hebben ingekocht van een omstreden Amerikaans bedrijf. Het ziekenhuis AMC besloot daarop te stoppen met de inkoop.

De Jonge bekijkt nu of de douaneregels streng genoeg zijn om in- en doorvoer van bijvoorbeeld hoofden uit de Verenigde Staten tegen te gaan. De Kamer vindt dat niet genoeg en wil de minister er nader over spreken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Nederlandse ziekenhuizen kochten hoofden bij omstreden bedrijf VS

Agressieve handel

De Jonge komt in actie op aandringen van partijgenoot Hanke Bruins Slot, die spreekt van 'agressieve' handel waaraan Amerikaanse bedrijven 'grof geld' verdienen. De leveranciers van de hoofden aan onder meer het AMC zouden niet erg fatsoenlijk omgaan met overledenen en nabestaanden. Nabestaanden zouden onder druk worden gezet en niet weten wat er vervolgens met het gedoneerde lichaam gebeurde.

De minister denkt dat Nederlandse overledenen en nabestaanden met een nieuwe wet die op stapel staat voldoende beschermd zijn tegen zulke praktijken. Om te voorkomen dat Nederland straks kwalijke handel tussen andere landen nog wel mogelijk maakt, wil hij onderzoeken of de douane misschien strenger moet optreden.

`