Foto met kerstboom

Imam vindt reacties op kerstfoto Nasrdin Dchar onbegrijpelijk: 'Doe eens gezond'

11 december 2018 15:01 Aangepast: 12 december 2018 07:38
De foto van Nasrdin Dchar op sociale media. Beeld © Instagram @nasrdin_dchar

Nasrdin Dchar plaatste gisteren een foto op Instagram van zichzelf naast zijn kerstboom. Velen reageerden, maar niet altijd op een fraaie manier. Hij werd zelfs zwaar beledigd. Imam Yassin Elforkani kan geen begrip opbrengen voor de reacties. "Zet die oordeelknop toch eens uit."

"Ik heb van kleins af aan liefde voor de kerstperiode. Alleen vierden we het thuis nooit omdat mijn ouders vonden dat dat niet hoorde bij ons geloof", schreef Dchar op Instagram. "Nu heb ik mijn eigen gezin. En vier ik het wel. Niet vanuit religieus oogpunt maar meer vanuit gezelligheid. Zoals we ook Sinterklaas vieren. En omdat ik vind dat het één het ander niet hoeft uit te sluiten."

De acteur kreeg reacties als: "Wie een volk nadoet, behoort tot hen. Als je meedoet met het aanbidden van een andere God of religie bega je afgoderij en heb je jezelf buiten het geloof gezet. Je bent dan dus geen moslim meer." Het was nog een van de nettere reacties.

'Dat is absurd'

Imam Elforkani vindt het maar niks, al die beledigingen. Het heeft volgens hem ook niets met religie te maken. "Als je een foto met een kerstboom maakt, betekent dat natuurlijk niet dat je het geloof hebt verlaten. Dat is absurd."

Nasrdin Dchar bij de onthulling van zijn Gouden Tegel in Utrecht. Nasrdin Dchar bij de onthulling van zijn Gouden Tegel in Utrecht.

Volgens de imam hebben de heftige reacties meer met de tegenwoordige cultuur met sociale media te maken, dan met religie. Elforkani: "Het is een tendens om mensen in een hoek te zetten en te veroordelen. Mensen moeten overal maar wat van vinden."

'Tot op het bot beledigd'

Nasrdin Dchar reageerde op Instagram op alle consternatie. Hij snapt er maar weinig van. "Blijkbaar heb ik in de ogen van veel mensen zo iets ergs gedaan dat ze het nodig vonden om mij tot op het bot te beledigen. En niet alleen mij, maar ook mijn ouders."

"Voor al die mensen die op deze manier gereageerd hebben en zichzelf 'moslim' noemen: Allah hoort en ziet alles. Voor alle mensen die mij op een respectvolle manier bekritiseerd hebben of advies hebben gegeven: dank je wel!"   

Imam Elforkani heeft ook nog wel een advies voor de mensen die nu zo heftig reageerden. "Geniet van de mooie foto's en probeer een keer naar foto's te kijken zonder te oordelen."

'Binnen bepaalde stromingen moet je je ver houden van andere godsdiensten'

Islamoloog Joas Wagemakers stelt dat er binnen de islam verschillend over dit soort onderwerpen wordt gedacht. "Er wordt in de koran niet gesproken over een kerstboom, maar er staat wel: degenen die loyaal zijn aan de joden en christenen, zijn net als zij. Die woorden worden vervolgens geïnterpreteerd." 

Volgens Wagemakers is er een kleine groep die deze woorden vervolgens zeer streng neemt. Waardoor een foto met een kerstboom dus niet kan. "Binnen bepaalde stromingen is er een tendens dat je je ver moet houden van alles wat met andere godsdiensten te maken heeft."

"Het zou de puurheid van de islam corrumperen. Sommigen vinden dus dat je helemaal niet betrokken moet zijn bij religieuze vieringen zoals kerst, maar ook niet bij moederdag of vaderdag."

De reactie van Nasrdin Dchar op alle ophef:

View this post on Instagram

Kerstboom Ik ben moslim. Ik geloof in God. Ik geloof dat de profeet Mohammed (vzmh) zijn boodschapper is. Ik vast. Ik geef aalmoes. Ik hoop weer eens te beginnen met bidden. En inshallah ga ik ook ooit nog eens naar mekka. ik respecteer mijn medemens. Ik ben fatsoenlijk. Ik heb mijn ouders op een voetstuk. Ik hou van mijn familie. Ik kan niet tegen onrecht. Ik neem het op voor de ander. Ik rook niet. Ik drink niet. Ik probeer een goed mens te zijn. Gisteren was ik in mijn Djelebba bezig met het versieren van de kerstboom. En toen ik daar bewust over na ging denken, zag ik daar de schoonheid wel van in. Want wat ik zag, was hoe verschillende werelden samen smolten tot één. Dat is namelijk mijn gezin. Marokkaans, Nederlands, Indonesisch, Islamitisch, westers. Alles in één. En hamdoelilah gaat het goed. En genieten we als gezin van elkaar en leren we van elkaar. Dat zag ik allemaal in dat ene moment. En ik vond het mooi om dat vast te leggen en er iets over te schrijven. Ja, ik heb van kleins af aan ook een liefde voor de kerstperiode. De liedjes, de films, het kerststukje, de kaarsen, de kerstboom, de gezelligheid, het samen zijn met familie en vrienden, buiten de kou, binnen de warmte. En ja, ik neem al jaren tijdens deze periode een kerstboom. Want voor mij staat het los van religie. Omdat ik nou eenmaal een andere religie belijd. Gisteren postte ik dus die foto met die tekst. En, tot op dit moment snap ik de ophef niet. Blijkbaar heb ik in de ogen van veel mensen zo iets ergs gedaan dat ze het nodig vonden om mij tot op het bot te beledigen. En niet alleen mij, maar ook mijn ouders. Ze vonden het nodig om mij de les te lezen, om van mij te walgen en om mij te verafschuwen. En dat allemaal om een dennenboom met versiering en lichtjes. Voor al die mensen die op deze manier gereageerd hebben en zichzelf ‘moslim’ noemen: Allah hoort en ziet alles. Voor alle mensen die mij op een respectvolle manier bekritiseerd hebben of advies hebben gegeven: dank je wel! Voor alle mensen die gelukkig ook de schoonheid in die post zien: ook bedankt!! ❤️

A post shared by Nasrdin Dchar (@nasrdin_dchar) on

`