Opvallend voetbalcommentaar

Commentator Frank Kramer over opvallend afscheid: 'Het was deels irritatie'

10 december 2018 15:10 Aangepast: 10 december 2018 15:10
Frank Kramer toen hij het spel Boggle presenteerde. Beeld © ANP

Voetbalcommentator Frank Kramer had het gisteren tijdens de laatste wedstrijd die hij moest verslaan over van alles, behalve over de wedstrijd zelf. "Het kwam deels voort uit ondeugendheid en speelsheid, deels uit irritatie", zegt hij. "Ik wilde er met een knaller uitgaan. Nou, dat is gelukt."

De voetbalfans die gisternacht naar de wedstrijd Atlanta United - Portland keken, wisten niet wat ze meemaakten. Kramer, die ooit bij FC Volendam en Telstar voetbalde en later presentator was van programma's als Hints en Boggle, sprak 90 minuten lang met geen enkel woord over de wedstrijd. Wel droeg hij gedichten voor, zong hij een lied van Frank Sinatra en vertelde hij allerlei anekdotes.

Nachtkaars

"Ik had eigenlijk verwacht dat niemand de wedstrijd zou zien", vertelt hij aan RTL Nieuws. "Dan was mijn 24 jaar durende carrière bij Eurosport als een nachtkaars uitgegaan en had ik zelf bij jullie moeten aanbellen met dit verhaal. Maar blijkbaar waren er toch een paar kijkers en die hebben het gedeeld via sociale media, waardoor iedereen het erover heeft."

De ongebruikelijke aanpak van Kramer kwam deels voort uit irritatie, legt hij uit. "Twaalf jaar geleden kreeg ik steeds minder wedstrijden om te becommentariëren. Eurosport is een grote jongen, dus op zich vond ik dat niet erg – ik had genoeg werk. Maar de manier waarop het ging, vond ik sneaky. Er is nooit iets tegen me gezegd. Ik heb er geen nacht minder om geslapen, maar het riep wel een brutale reactie bij me op."

Improvisatie

Kramer had een stuk of tien punten voorbereid, vertelt hij. "Zo'n gedicht van Willem Wilmink bijvoorbeeld, ken ik niet uit mijn hoofd. Maar alle stukken daar tussendoor heb ik geïmproviseerd. Ik wilde er met een knaller uitgaan. Nou, dat is gelukt."

Na afloop van de wedstrijd bood Eurosport zijn excuses voor het commentaar aan. "Frank had gister z'n laatste uitzending en was duidelijk met van alles bezig behalve met zijn laatste wedstrijd! Ook wij hadden deze laatste keer anders voor ogen gehad en daarom onze oprechte excuses", schreef de zender op Twitter.

Slechte zaak

"Een slechte zaak", noemt Kramer dat. "Ze moeten het natuurlijk zelf weten hoor, maar op Twitter hadden ze kunnen zien dat het Nederlandse volk voor mij koos. Een reactie als: 'Zo is Frank nu eenmaal' was daarom verstandiger geweest."

Het is overigens niet voor het eerst dat Kramer op brutale wijze afscheid neemt bij een programma. In 1981 stopte hij bij Avro's Sportpanorama en terwijl hij een statement maakte over zijn vertrek, werd hij weggedraaid door de regie. "Ik deed het toen omdat de omroepbazen ook niet eerlijk waren", vertelt hij. "Ze zeiden dat ik met wederzijds goedkeuren wegging, terwijl ik ontslag had genomen. Er ging daarna een schok door Nederland en daar heb ik erg van genoten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Eurosport maakt excuses voor zingende commentator tijdens afscheidswedstrijd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore