Knuffelliefde

NS herenigt verloren knuffels met kinderen: 'Hij miste zijn beertje al twee jaar'

10 december 2018 12:13 Aangepast: 10 december 2018 18:42
Noël met zijn nieuwe knuffelbeer.

Ook jij hebt vast een knuffel gehad in je kindertijd en misschien kun je je nog wel herinneren wat voor verdriet het opleverde als die zoek was. Dagelijks worden er ook verloren knuffels gevonden in treinen en op stations. Tijdens de Week van de Verloren Knuffel hoopt het vervoersbedrijf de pluchebeesten te herenigen met hun eigenaren.

Dagelijks plaatst de NS daarom een foto op Facebook, Instagram en Twitter. "Van 1 januari tot en met 31 oktober zijn er 105.000 voorwerpen verloren in de trein of op stations. Knuffels staan niet in de top-5, maar vormen toch een aanzienlijk deel", vertelt een woordvoerder over de actie. Via een onlineformulier kunnen reizigers melding maken van gevonden voorwerpen.

Knuffelmuziekdoosje

Wij plaatsten een oproep op onze Facebookpagina en daarop werden massaal bijzondere verhalen over verloren en teruggevonden knuffels gedeeld. Zo vond Betty Swijghuizen-Korstanje onlangs het knuffelmuziekdoosje terug dat haar zoon 21 jaar geleden in zijn handen had toen hij overleed.

"Mijn zoon Kai was heel ernstig gehandicapt", vertelt ze. "Dat muziekknuffeltje was alles voor hem. Hij was 16 jaar en kon helemaal niks, maar als hij het muziekje hoorde, zag je een lach op zijn gezicht. Volgens artsen zou Kai maar 3 worden, maar we hebben uiteindelijk 16 jaar van hem mogen genieten. Met een longontsteking werd hij opgenomen in het ziekenhuis en terwijl het knuffeltje 'Ach Marietje, de rozen kunnen bloeien' afspeelde, blies hij zijn laatste adem uit."

Het muziekdoosje van Kai. Het muziekdoosje van Kai.

Spoorloos

Maar sinds een verhuizing drie jaar geleden was het doosje spoorloos, tot afgelopen zomer. "Mijn man is gepensioneerd en wilde in de logeerkamer met modeltreinen aan de slag", vertelt Betty. "Daar stond Kai's oude wiegje nog en die heb ik daarom naar onze slaapkamer verplaatst. Toen ik het opnieuw wilde opmaken, vond ik onder het matrasje ineens het doosje."

Betty barstte in tranen uit, vertelt ze. "Mijn man kwam binnen en toen hij mij daar met het doosje zag staan, moest ook hij huilen. Hoe het onder het wiegmatrasje is beland, is een raadsel. Waarschijnlijk heeft iemand het tijdens de verhuizing daaronder gestopt."

Bed

Inmiddels staat het pluchemuziekdoosje boven op het randje van Betty’s bed. "Tijdens het verschonen tik ik er soms per ongeluk tegenaan en dan gaat het muziekje af. 'Goedemorgen Kai', zeg ik dan. Door dit doosje is hij ook weer aanwezig."

Ook het inmiddels 6-jarige zoontje van Roos Naujoks, Noël, was ontroostbaar toen hij twee jaar geleden zijn 'Beertje' kwijtraakte. "Tot op de dag van vandaag weten we nog steeds niet waar die knuffel gebleven is", vertelt Roos. "Noël logeerde bij mijn zus, maar daar was de knuffel niet meer te vinden. Zelfs toen ze verhuisde, dook hij niet op."

Marktplaats

"Hij heeft veel knuffels, maar geen enkele kon tippen aan Beertje", vervolgt Roos. "Ik heb overal naar een vervanger gezocht, eindeloos gegoogeld en op Marktplaats gekeken, maar ik kon er nergens eentje vinden die net zo knuffelbaar en zacht was."

Nog altijd miste Noël zijn knuffel, vertelt Roos. "En de afgelopen tijd werd dit weer erger. Mijn zoon zit in een moeilijke periode. Het lukt allemaal even niet op school. Hij gaat nu tijdelijk van school af en is daar erg verdrietig over. In een huilbui zei hij onlangs: 'Ik mis gewoon mijn Beertje.'"

Amélie, het zusje van Noël, met de ingepakte knuffel. Amélie, het zusje van Noël, met de ingepakte knuffel.

Waardige vervanger

Toevalligerwijs stuitte Roos afgelopen weekend op een waardige vervanger. "Mijn dochtertje wilde nog even in een winkel kijken", vertelt ze. "Ineens zag ik een knuffel die precies op Beertje leek. Ik liep naar de kassa en zie mijn dochter met precies dezelfde beer door het gangpad lopen. Ik was zo ontroerd dat we allebei hetzelfde dachten, mijn dochter glunderde helemaal en Noël is heel blij."

Annika van Buren heeft ook een bijzonder knuffelverhaal. Zij vond drie jaar geleden op een parkeerplaats bij haar werk een roze beertje. "We hadden net Sinterklaas gevierd, dus ik dacht: dit moet van een kind van een collega zijn. Maandag stuurde ik er meteen een mail uit, maar ik kreeg van niemand een reactie."

Zwanger

Annika, die op dat moment zelf zwanger was, zette het beestje op haar bureau. "Helaas kreeg ik een miskraam en het jaar daarop weer. Al die tijd bleef het knuffelbeertje op mijn bureau staan. Ik dacht: ooit krijgt deze knuffel een nieuwe eigenaar."

Avalynn met het gevonden beertje. Avalynn met het gevonden beertje.

En die heeft het beertje ook gekregen, namelijk Annika's 9 maanden oude dochter Avalynn. Ook zij was er bijna niet geweest, vertelt Annika. "Bij 15 weken braken mijn vliezen al, gelukkig bleven de weeën uit. Uiteindelijk is ze bij 33 weken geboren. De artsen zeiden: het is de vraag hoe ze eruit komt. Het kan zijn dat haar longen het niet goed doen, door het gebrek aan vruchtwater. Maar ze is er en ze is helemaal gezond."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Zieke Lena (4) is haar knuffeltje kwijt: 'Het is haar steun en toeverlaat'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`