Problemen voorbij

Anticonceptiepil is terug: apothekers komende weken weer bevoorraad

07 december 2018 13:43 Aangepast: 07 december 2018 17:42

De problemen met de levering van de anticonceptiepil zijn voorbij. Er was al sinds begin september een tekort, maar apotheken en farmaceuten in ons land worden de komende weken weer bevoorraad. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws.

"Bedrijven die anticonceptiepillen leveren, bevestigen dat zij weer leveren of gaan leveren. Deze bedrijven hebben samen een marktaandeel van bijna 90 procent. Op dit moment lijkt de levering dus weer goed op gang te komen", zegt Martin Favie van Bogin, de belangenorganisatie van generieke geneesmiddelenfabrikanten.

Het gaat onder meer om de groothandels Brocacef, Mosadex, Alliance Healthcare en Pluripharm. "Ja, we gaan volgende week weer leveren", aldus Angelique Derks van Mosadex. 

Bij de apotheek Beatrixplantsoen in Zandvoort is de pil weer binnen:

Woekerprijzen

De afgelopen weken was de vraag naar de pil dusdanig groot dat het medicijn zelfs op Marktplaats werd aangeboden, soms zelfs voor woekerprijzen. Er werd in sommige gevallen 15 euro per strip gevraagd, meer dan vier keer de normale waarde.

Het ging er niet overal zo hard aan toe, want op Twitter ging de hashtag #vrouwenhelpenvrouwen een eigen leven leiden. Vrouwen die nog meerdere strips hadden liggen, hielpen anderen die niets meer over hadden.

Begin september

Het tekort speelde al sinds begin september. Het is niet zo dat iedere apotheek of farmaceut volgende week alweer volledig is bevoorraad. Dat kan enkele weken duren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Anticonceptiepil door tekort aangeboden op Marktplaats: 'Schandalig'

Waar was de pil?

Al bijna drie maanden is er een tekort aan de meestgebruikte anticonceptiepil onder vrouwen. Dit is de combinatiepil met ethinylestradiol/levonorgestrel 0,03/0,15 mg. Deze pil wordt zonder merknaam verkocht of onder de merknaam Microgynon of Stediril.

Het tekort ontstond nadat een grote lading pillen uit het buitenland werd afgekeurd en vernietigd. Hoewel toen werd gezegd dat het probleem snel verholpen zou worden, bleven de problemen lange tijd. Ze lijken nu dus opgelost. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore