Uitspraak

Ruim 1800 herten in Oostvaardersplassen mogen worden afgeschoten

06 december 2018 12:02 Aangepast: 06 december 2018 12:47
Beeld © ANP

Ruim 1800 edelherten in de Oostvaardersplassen mogen worden afgeschoten. Dat heeft de rechtbank in Midden-Nederland vandaag bepaald.

Staatsbosbeheer zal de herten gaan schieten en zal dat zo snel mogelijk gaan doen. Er waren meerdere organisaties die tegen het schieten van de dieren waren. Zij wilden het daarom tegenhouden via de rechter, maar dat is dus mislukt.

'Geen ernstige gevolgen'

De rechter zei vandaag dat de vergunning voor het afschieten terecht is afgegeven. Daarnaast verwierp de rechter andere argumenten van tegenstanders. Doordat er minder gegraasd wordt zal het landschap wel veranderen, zei de rechter, maar uit een rapport blijkt dat dit geen ernstige gevolgen zal hebben voor de beschermde vogelsoorten. Het staat ook voldoende vast dat de vogels niet worden gestoord door herten die op de vlucht slaan bij het afschieten.

De rechter was ook eens met de provincie dat een situatie zoals vorige winter voorkomen moet worden. Toen stierf een grote groep edelherten in de Oostvaardersplassen aan voedselgebrek en dat leidde tot grote maatschappelijke onrust. De voorzieningenrechter is het wel met tegenstanders eens dat de provincie het besluit zorgvuldiger had moeten voorbereiden.

Voedselgebrek

De dieren worden afgeschoten omdat er in de winter veel van hen sterven door voedselgebrek. Om de leefomgeving voor andere dieren nu te verbeteren, worden de herten gedood.

`