Aanklacht slachtoffers

Verlies voor antirokers: tabaksindustrie kan niet worden vervolgd

06 december 2018 12:18 Aangepast: 06 december 2018 16:16
Advocate Bénédicte Ficq strijdt tegen de tabaksindustrie.

De tabaksindustrie kan niet strafrechtelijk worden vervolgd. Advocate Bénédicte Ficq had daarvoor een zogeheten artikel 12-procedure opgestart.

De advocaat startte de procedure nadat het Openbaar Ministerie begin dit jaar liet weten dat er geen mogelijkheden zouden zijn voor een kansrijke vervolging van tabaksproducenten.

Zware mishandeling

Ficq deed in 2016 namens longkankerpatiënte Annemarie van Veen en een aantal maatschappelijke organisaties aangifte tegen de vier grootste tabaksproducenten in Nederland. De aanklacht: zware mishandeling (die de dood tot gevolg heeft) en valsheid in geschrifte.

Moderne sigaretten: verslavender en giftiger dan je denkt

Dat sigaretten verslavend zijn, weet iedereen. Maar dat gaat nog verder dan iedereen denkt.

Volgens het hof kan niet worden gezegd dat de sigaretten van de producenten illegale producten zijn. "Er kan dan dus ook geen sprake zijn van strafbaar gedrag. Het feit dat sigaretten een verslavend karakter kunnen hebben en gezondheidsrisico’s met zich mee kunnen brengen, verandert daar niets aan", schrijft het hof.

Voor advocate Ficq is de strijd nog niet over, ook al kan ze niet in beroep. De boodschap van het hof is volgens haar duidelijk: het hof wil wel, maar kan niet. Ficq: "We laten het er niet bij zitten en zullen met deze uitspraak in de hand in Den Haag aankloppen. Een grote maatschappelijke verandering bereik je niet in één keer, maar stap voor stap. Wij beraden ons op verdere stappen."

 

Wat is een artikel 12-procedure?

Het Openbaar Ministerie bepaalt welke strafbare feiten het voor de strafrechter wil brengen. Deze beslissing wordt genomen door de officier van justitie. De officier van justitie beoordeelt onder meer of het feit bewezen kan worden en of het algemeen belang gediend is bij vervolging. 

Niet vervolgen

De officier van justitie kan besluiten om niet tot vervolging over te gaan, terwijl belanghebbenden wel vinden dat de zaak voor de rechter moet worden gebracht. In dat geval kunnen direct belanghebbenden een bijzondere klachtprocedure starten en de zaak rechtstreeks aan een gerechtshof voorleggen.

Artikel 12 Sv-procedure

Het OM: "Deze procedure is vastgelegd in de artikelen 12 en verder van het Wetboek van Strafvordering. Vaak wordt daarom gesproken van een ‘12 Sv-procedure’ of een ’procedure klacht niet-vervolging’. Deze procedure is voor iedere belanghebbende zonder bijstand van een advocaat toegankelijk."

Bron: Openbaar Ministerie

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`