Ga naar de inhoud
Nieuws

Premie autoverzekering omhoog, 18-jarige betaalt 1768 euro per jaar

Beeld © ANP

Een WA-verzekering voor jonge automobilisten is duurder dan ooit. Voor 18-jarige autobezitters is de premie gemiddeld 147 euro per maand, of 1768 euro per jaar. 

Dat komt neer op een stijging van 30 procent, sinds 2016. Vergelijkingssite Independer zette de premies op een rijtje en vergeleek de prijsstijgingen van de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Sinds 2006, het jaar dat Independer begon met registreren, waren de premies niet zo hoog, zegt de site.

Die WA-verzekering dekt de kosten als je schade bij anderen veroorzaakt. Automobilisten moeten verplicht zo'n polis afsluiten voordat ze de weg opgaan.

Jongeren moeten bloeden 

Over de hele linie stijgen de premies voor een WA-verzekering, valt Independer op. Dat komt doordat verzekeringsmaatschappijen meer en vaker moeten vergoeden: er is vaker schade aan auto's en de kosten zijn ook hoger

Elektrische
Auto
Elektrische auto repareren duurder, maar verzekeren valt wel mee

Jongeren moeten daar financieel het meest voor bloeden. Verzekeraars investeren veel tijd en aandacht aan het opstellen van schadeprofielen van verschillende leeftijdsgroepen. Jonge automobilisten - zeker 18-jarigen - hebben nog geen schadevrije jaren opgebouwd. Bovendien zijn 18- tot 24-jarigen roekelozer op de weg. 

Premie daalt snel

De premie daalt daarna wel snel als je schadevrij blijft rijden. Een 18-jarige betaalt dit jaar bijna 1800 euro aan premie, maar een 24-jarige is voor zo'n 800 klaar.