Opmerkelijke rechtszaak

Emile Ratelband wil in hoger beroep: 'Ik zie allerlei gaten in de uitspraak'

03 december 2018 15:00 Aangepast: 03 december 2018 15:29
Ratelband beantwoordt vragen. Beeld © ANP

Er zijn genoeg gaten in de uitspraak van de rechter om in hoger beroep te gaan. Dat zegt Emile Ratelband. De 'positiviteitsgoeroe' is het niet eens met het besluit van de rechter dat hij zijn leeftijd niet mag verlagen.

"Ik ga nog eens goed met mijn advocaat overleggen en dan gaan we in hoger beroep", zei Ratelband tegen RTL Boulevard.

Transgenders

De zelfbenoemde 'bewustzijnsverruimer' bepleitte een maand geleden voor de rechter in Arnhem dat het veranderen van leeftijd niet anders is dan de verandering van geslacht, zoals transgenders op hun geboorteakte mogen doen. Hij zegt te lijden onder zijn papieren leeftijd, onder meer door leeftijdsdiscriminatie.

Maar de rechtbank ging daar niet in mee. Volgens de rechter levert het veranderen van een leeftijd allerlei problemen op. "Ze zeggen dat het niet vergeleken kan worden met het veranderen van geslacht door transgenders, maar ik zie gelijk al gaten", zei Ratelband in een toelichting.

Maatschappelijke gevolgen

"Ze hebben het nu veel meer over de maatschappelijke gevolgen, de consequenties, wat er allemaal gaat gebeuren als dit daadwerkelijk ingevoerd gaat worden, maar daar hebben we geen rechtbank voor", vervolgt Ratelband. "De rechtbank is om juridisch te toetsen: dit kan wel of dit kan. Dus eigenlijk is er fantastische jurisprudentie om hier tegenin te gaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Rechtbank wijst verzoek Ratelband af, 'positiviteitsgoeroe' blijft 69 jaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore