Criminele organisatie

Audi-bende krijgt tot 7 jaar cel voor plofkraken in Duitsland

03 december 2018 13:45 Aangepast: 03 december 2018 14:23
De plofkrakers in actie. Beeld © Politie

Vijf mannen die in 2017 plofkraken hebben gepleegd zijn door de rechtbank veroordeeld. De hoofdverdachte, een 29-jarige man uit Utrecht, krijg tot zeven jaar cel voor zijn betrokkenheid bij vier plofkraken.

Alle vijf verdachten waren betrokken bij een of meerdere plofkraken in het Duitse Noordrijn Westfalen, vlak over de grens. Geprobeerd werd om geldautomaten tot ontploffing te brengen en daarbij geld te stelen. In een aantal gevallen lukte dat en werden er flinke geldbedragen gestolen.

Audi

Telkens gebruikte de bende een snelle Audi om terug naar Nederland te rijden. Na een plofkraak in augustus vorig jaar werden een 29- en 26-jarige Utrechter aangehouden. Ze droegen beiden een kogelwerend vest, handschoenen en regenbroeken.

In de auto werden DNA-sporen gevonden die naar de andere drie verdachten leidden. Op basis van een getuigeverklaring, telecom- en locatiegegevens en forensisch onderzoek kon vervolgens worden vastgesteld dat de vijf Utrechters verantwoordelijk zijn voor de plofkraken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Politie toont beelden van Audi-bende, de criminelen achter verschillende plofkraken

Criminele organisatie

De mannen hebben de beschuldigingen altijd ontkend en er verder het zwijgen toegedaan. Hieruit maakt de rechtbank op dat ze hun schouders erover ophalen. "Geen van hen heeft ook maar enige verantwoordelijkheid van genomen", schrijft de rechtbank in een persbericht.

De 29-jarige hoofdverdachte en de 26-jarige man zijn ook veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie. Ze hebben onder meer kentekenplaten en auto's gestolen. De 26-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. De overige drie krijgen drie jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Duitse plofkraak eindigt na grootscheepse achtervolging in crash Utrecht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore