Opvallende rechtszaak

Rechtbank wijst verzoek Ratelband af, 'positiviteitsgoeroe' blijft 69 jaar

03 december 2018 12:15 Aangepast: 03 december 2018 18:21
Ratelband staat vandaag de pers te woord. Beeld © ANP

Emile Ratelband mag zijn geboortedatum niet veranderen. Dat heeft de rechtbank in Arnhem vandaag bepaald. Emile is 69, maar voelt zich 49 en wilde daarom zijn geboortedatum op zijn geboorteakte aanpassen.

De zelfbenoemde 'bewustzijnsverruimer' bepleitte een maand geleden voor de rechter in Arnhem dat het veranderen van leeftijd niet anders is dan de verandering van geslacht, zoals transgenders op hun geboorteakte mogen doen. Hij zegt te lijden onder zijn papieren leeftijd, onder meer door leeftijdsdiscriminatie.

Rechten en plichten

Maar de rechtbank gaat niet mee in het verzoek van Ratelband om zijn 'gevoelsleeftijd' te mogen dragen. Volgens de rechtbank maakt leeftijd inderdaad deel uit van iemands identiteit, maar speelt er meer mee: aan leeftijd zijn allerlei rechten en plichten verbonden. Bijvoorbeeld het recht op een AOW-uitkering, het kiesrecht en de mogelijkheid om alcohol te drinken.

Het verlagen van iemands leeftijd brengt dan ook allerlei moeilijkheden met zich mee. Als iemand 75 jaar is, word je bijvoorbeeld gekeurd als je je rijbewijs gaat verlengen. Dan wordt er onder meer gekeken of het zicht nog goed genoeg is. Als Ratelband ineens twintig jaar jonger zou zijn, zou hij over zes jaar zonder keuring een nieuw rijbewijs krijgen.

Registers

Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor onderzoek naar darmkanker. Volwassenen tussen de 55 en 75 jaar krijgen elke twee jaar een test voor een onderzoek. Als de rechtbank had ingestemd met verlaging van de leeftijd, zou hij de komende zes jaar geen oproep krijgen en de twintig daaropvolgende jaren wel. Terwijl het dan biologisch gezien niet meer nodig is.

Ook zouden de afgelopen twintig jaar komen te vervallen in de registers. Dit zou allerlei juridische problemen opleveren. Wat zou er bijvoorbeeld moeten gebeuren met diploma's die in die periode zijn behaald? Of het rijbewijs, een eventueel huwelijk wat in die tijd is gesloten of een kind dat is geboren? Allemaal redenen om niet met het verzoek van Ratelband mee te gaan, aldus de rechtbank.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Ratelband: ik kan bewijzen dat ik 49 ben

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore