Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Protesten

'Gele hesjes' in Nederland: meerdere aanhoudingen, Binnenhof afgesloten

01 december 2018 13:48 Aangepast: 01 december 2018 15:59
De gele hesjes, een protestbeweging, in Den Haag. Beeld © ANP

In navolging van het 'gele hesjes'-protest in Frankrijk, zijn ook in Nederlandse steden demonstranten de straat opgegaan. In Maastricht is de leider van de groep opgepakt en in Den Haag is het Binnenhof afgezet.

Een groep van zo'n vijftig personen was in Maastricht de straat opgegaan. Omdat de demonstratie niet was aangekondigd, was er veel politie bij aanwezig.

Snelwegblokkade

De actievoerders probeerden de A2 te bereiken met als doel de snelweg te blokkeren, maar werden tot drie keer toe door een politiekordon tegengehouden. Daarna ging de groep uiteen, waarbij de gele hesjes uit werden gedaan. De betogers gingen vervolgens op weg naar het Vrijthof in het centrum van Maastricht. Een aantal deed daarbij het gele hesje weer aan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Gele hesjes weer de straat op: 'Frankrijk is de zieke man van Europa'

Drie aanhoudingen

De politie in Den Haag heeft het Binnenhof afgesloten voor een demonstratie. Zo'n honderd mensen hadden zich bij het gebouw van de Tweede Kamer verzameld. De politie heeft de demonstranten gesommeerd naar het Malieveld te gaan.

Drie mensen werden aangehouden in Den Haag, eentje omdat hij zich niet wilde verplaatsen, een ander wegens belediging, maar volgens de politie is de sfeer wel goed. Ook de organisatie in Den Haag had geen vergunning aangevraagd. In Nijmegen is ook een klein clubje in gele hesjes bijeengekomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore