Ga naar de inhoud
Grondwaterachterstand

Extreme droogte van afgelopen zomer is ook volgend jaar nog een probleem

Een natuurbrand bij het Drentse Wateren, vorig jaar. Beeld © ANP

Zelfs als het deze winter veel gaat regenen, kampen delen van Nederland het komende voorjaar met een grondwatertekort. Vooral het oosten en zuiden hebben in 2019 nog last van de extreme droogte van afgelopen zomer.

Dat blijkt uit een berekening van het Nederlands Hydrologisch Instrumentarium (NHI); een nieuw rekenprogramma van Nederlandse waterbeheerders. Hierdoor gaan boeren en natuurgebieden in 2019 opnieuw met een waterachterstand de zomer in.

Waterachterstand

Normaal wordt de waterachterstand in de wintermaanden weggewerkt, zegt Jac Peereboom, voorzitter van het programmateam van NHI, in dagblad Trouw. "De regen die in die maanden valt, verdampt niet vanwege de kou. Maar hoe nat ook, deze winter worden de tekorten waarschijnlijk niet aangevuld in Limburg, Brabant, Gelderland en Drenthe."

En dat is een probleem, want het kost boeren veel geld om hun land te besproeien. Tijdens droogte halen gewassen normaliter water via wortels uit de grond, maar nu het grondwater zo laag staat, komen ze daar niet bij.

Veengebieden en beken

Ook kunnen veengebieden gaan rotten. Beken die normaal gesproken in droge perioden nat blijven, kunnen ook droogvallen, waardoor zeldzame en beschermde vissen in gevaar komen.

Scheuren in huis door de droogte

01:33
Jan laat de vele plekken in zijn huis zien die worden ontsierd door scheuren in muren en plafonds. Door de droge zomer staat het grondwater laag, en dat levert wat onverwachte resultaten op. In Zevenaar hebben zeker 33 woningen last van scheuren.