Witte Huis

Oud-presidenten over overlijden Bush: 'Hij was een inspirator voor velen'

01 december 2018 07:40 Aangepast: 01 december 2018 08:56
De oud-presidenten Carter, Bush senior, Bush junior, Obama en Clinton. Beeld © AFP

Met zijn ontwapenende humor, zijn toewijding en zijn authenticiteit heeft de gisteren overleden oud-president George H.W. Bush (94) generaties Amerikanen geïnspireerd om zich in te zetten voor de publieke zaak. Dit zegt de Amerikaanse president Donald Trump in een verklaring. "President Bush vond altijd een manier om de lat hoger te leggen."

"Met helder beslissingsvermogen, gezond verstand en onwankelbaar leiderschap gidste president Bush ons land en de wereld naar een vredig en zegevierend einde van de Koude Oorlog. Als president legde hij de fundaties voor de decennia van voorspoed die volgden. En ondanks alles wat hij bereikte, bleef hij nederig en gaf hij gehoor aan de stille roep om dienstbaar te zijn."

Nederig dienaar

"Amerika heeft een patriot en een nederig dienaar verloren met het overlijden George Herbert Walker Bush", zei de Amerikaanse oud-president Barack Obama in reactie op het overlijden. "Hoewel onze harten zwaar zijn vandaag, zijn ze ook vervuld van dank. Onze gedachten gaan uit naar de hele Bush familie en naar iedereen die geïnspireerd is door het voorbeeld van George en Barbara."

George H. W. Bush overleed vrijdag op 94-jarige leeftijd. Zijn vrouw Barbara overleed op 18 april dit jaar op 92-jarige leeftijd.

Groots geschenk

Ook oud-president Bill Clinton reageert bedroefd op het overlijden van zijn voormalige politieke rivaal. "Ik ben bijzonder dankbaar voor elke minuut die ik met president Bush heb doorgebracht en zal onze vriendschap altijd beschouwen als één van de grootste geschenken van mijn leven."

De Republikein Bush was de voorganger van Clinton in het Witte Huis. De mannen stonden tegenover elkaar bij de presidentsverkiezing van 1992, die door de Democraat Clinton is gewonnen. Die is vol lof over zijn voorganger. Bush heeft zich na de Koude Oorlog ingezet voor 'meer eenheid, vrede en vrijheid in de wereld', zegt Clinton.

Tweede Wereldoorlog

De Democratische oud-president prijst het feit dat Bush zijn leven ten dienst stelde van zijn land. Hij deed onder meer dienst tijdens de Tweede Wereldoorlog, was ambassadeur van zijn land bij de Verenigde Naties, het hoofd van de CIA en belandde uiteindelijk in het Witte Huis. Maar weinig Amerikanen hebben zo'n indrukwekkende staat van dienst, vindt Clinton.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`