Samenwerking OM en politie

'Arrestatie Michael P. verdient geen schoonheidsprijs'

01 december 2018 13:01 Aangepast: 01 december 2018 13:32
Politiewetenschapper Jaap Timmer Beeld © RTL Nieuws

Politiewetenschapper Jaap Timmer is zeer verbaasd over de manier waarop het Openbaar Ministerie en het arrestatieteam hebben samengewerkt bij de aanhouding van Michael P., de man die Anne Faber verkrachtte en vermoordde. P. brak in een busje van het arrestatieteam zijn schouder.

Op het moment dat Michael P. een schouderbreuk opliep, was hij geblinddoekt, zijn handen waren geboeid en hij verzette zich niet. Het Openbaar Ministerie had toestemming gegeven hem 'stevig beet te pakken'. Zonder hem op zijn zwijgrecht te wijzen, moest hem worden gevraagd waar Anne Faber was. Er was hoop dat de 25-jarige vrouw toen nog leefde. 

'Rare opdracht'

Jaap Timmer doet aan de Vrije Universiteit onderzoek naar politiegeweld en naar speciale eenheden. Hij oordeelt hard over de arrestatie van Michael P. "Die verdachte is tijdens de aanhouding onnodig gewond geraakt. Dus onrechtmatig. Dat ziet men intern ook als onprofessioneel. Dat levert intern wrevel op. Maar ook richting het Openbaar Ministerie."

Zowel de leiding van het arrestatieteam als het Openbaar Ministerie is volgens Timmer debet aan de hardhandige arrestatie. "Een arrestatieteam moet zo'n opdracht niet aannemen. En het Openbaar Ministerie moet zich realiseren wat voor situatie je creëert door in die spannende omstandigheden deze rare opdracht te geven. De leidinggevenden van het arrestatieteam zijn hierdoor kennelijk in een lastig parket gebracht."

Onvrede bij politie over arrestatie Michael P.

Uit het onderzoek van de Rijksrecherche naar de aanhouding van Michael P. blijkt onvrede over de gang van zaken.

Communicatieprobleem

"De conclusie is dat er een communicatieprobleem was tussen het Openbaar Ministerie en het arrestatieteam", zegt Timmer. Volgens hem moeten beide kanten van deze kwestie leren. "Ten eerste: hoe geef je opdrachten voor een aanhouding en twee: hoe pak je als arrestatieteam zo’n opdracht of zo’n wens op? Voer je dat uit en zo ja hoe?"

Dat politiemensen kritiek durven te leveren in het onderzoek van de Rijksrecherche, is volgens Timmer positief. Het vertelt hem ook dat de autoriteiten heel goed evalueren. "Men kijkt kritisch naar elkaars optreden. En dat zegt ook dat standaard, de morele en de professionele standaard, hoog ligt. Dat is mooi."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Hoger beroep in zaak Anne Faber: Michael P. wil lichtere straf

'Niet professioneel'

Op de vraag hoe Timmer deze actie zou kwalificeren, antwoordt hij: "Op z’n zachtst gezegd onhandig. En niet professioneel. Dit verdient geen schoonheidsprijs. En al helemaal geen herhaling. Het is belangrijk dat men afspraken maakt om dit soort situaties voortaan te voorkomen."

Het geweld tegen Michael P. was bovendien waarschijnlijk onnodig, stelt Timmer. En het schaadt ook nog eens het imago van de politie. "Het creëert ook een vervelende wrevelige situatie tussen het Openbaar Ministerie en de politie. Men moet goed in gesprek met elkaar om die kou uit de lucht te halen."

Michael P. vraagt in het hoger beroep nu strafvermindering, onder meer door de heftige aanhouding. Ook ging het verhoor na zijn arrestatie erg moeizaam, ook weer door de gewelddadige aanhouding. Timmer: "Het onderzoek is vertraagd, want het heeft daardoor twee dagen geduurd eer het verhoor goed op gang kwam. Dus het is ongewenst."

Zo'n situatie moet volgens Timmer niet nog een keer voorkomen, ook niet als een jonge vrouw vermist is. Sterker nog: "Juist niet in zo'n situatie. Want je wilt juist zo snel mogelijk informatie over het slachtoffer hebben. En dat heeft nu vertraging opgelopen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore