'Gouden week' steeds bekender

Eerste 7 dagen na verkrachting cruciaal: 'Ik kon het niet alleen aan'

30 november 2018 18:02 Aangepast: 30 november 2018 18:10
Nicky Zuiderveld. Beeld © RTL Nieuws

Steeds meer acute slachtoffers van aanranding en verkrachting melden zich binnen een week bij het Centrum Seksueel Geweld (CSG). In het eerste halfjaar van 2018 waren dat er 723, een stijging van 13 procent met het halfjaar daarvoor.

Mooie cijfers, maar het zijn er nog altijd veel te weinig. Minder dan 1 procent van de mensen die langs zou kunnen komen, komt daadwerkelijk. Waarom dat is? "Mensen zijn bang, voelen zich schuldig, ze schamen zich en ze zijn bang dat andere mensen er wat van vinden", zegt Iva Bicanic, psycholoog en landelijk coördinator van CSG.

Trots

Toch is Bicanic trots. Ze zijn bij het CSG op de goede weg. Onder meer de Metoo-discussie en een betere samenwerking met de politie hebben volgens haar geleid tot deze stijging. Het aantal slachtoffers dat zich binnen een week meldt, kan volgens haar nog hoger worden als de kansen in de 'gouden week', zoals ze de eerste zeven dagen na een verkrachting of aanranding noemt, nog bekender worden.

Nicky werd verkracht: 'Die aangifte heeft me enorm gesterkt'

''Het was voor mij erg belangrijk om te horen dat het niet mijn schuld was''

''Er zijn zelfs hulpverleners die niet weten wat het is", zegt Bicanic. In deze eerste week liggen er volgens het CSG kansen op medisch, forensisch en psychologisch vlak. Zo kunnen er ziektes voorkomen worden, op tijd een sporenonderzoek gedaan worden en een slachtoffer kan psychisch worden geholpen zodat zij of hij bijvoorbeeld geen zelfmoordgedachten krijgt. Bij het CSG vinden slachtoffers alle zorg bij elkaar: "Dat is een groot verschil met vroeger. Artsen, verpleegkundigen, psychologen en politie werken bij ons allemaal samen onder één dak."

Victim blaming

Slachtoffers komen ook vaak niet met hun verhaal naar buiten omdat ze bang zijn voor vragen van anderen: 'Waarom ben je niet gaan rennen, of gaan schreeuwen?' "Dat noemen we victim blaming", vertelt Bicanic. "Want eigenlijk is niks doen of meewerken tijdens verkrachting normaal gedrag, vanwege de angst."

De omgeving van het slachtoffer maakt de situatie daarom lang niet altijd makkelijker. Sterker nog: "Bij seksueel misbruik zien mensen zichzelf lang niet altijd als slachtoffer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Veel vrouwen verstijven bij verkrachting: 'Intern schreeuwde ik, maar ik kon niets doen'

Gedrogeerd met MDMA

Dat laatste herkent slachtoffer Nicky Zuiderveld. ''Het was voor mij erg belangrijk om te horen dat het niet mijn schuld was'', vertelt ze aan RTL Nieuws.

Nicky werd in 2014 verkracht in een hotel in München. Ze had gedronken en kreeg van twee bekenden een pil met de boodschap: 'hier word je kalm van'. Het bleek MDMA. De mannen hadden hele andere intenties en verkrachtten haar.

'Ik besloot iedereen te bellen'

''Een paar dagen later reed ik in de auto richting huis. Ik stopte halverwege langs de weg en begon heel hard te schreeuwen. Ik besloot op dat moment iedereen om mij heen te bellen en te vertellen wat er was gebeurd. Ik kon het niet alleen aan'', vertelt Nicky. ''Ik verzamelde mensen om mij heen, een leger om de strijd aan te gaan.''

''Ik heb na twee dagen meteen slachtofferhulp ingeschakeld", vertelt Nicky. Daar vertelde de therapeute dat het niet haar schuld was dat ze verkracht werd. Ook al had ze gedronken. En daar bleef het niet bij. 

Eigenwaarde teruggepakt

"Zij hebben mij ook verteld dat ik contact moest opnemen met mijn huisarts voor een sporenonderzoek.'' Ook moest Nicky zelf contact opnemen met de politie om aangifte te doen. Niet fijn, maar ze deed het. ''Doordat ikzelf alle deuren ging openen, moest ik elke keer over die drempel heen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Tientallen jongeren belanden in psychiatrische kliniek na sexting

Bicanic vindt het belangrijk dat er zo snel mogelijk actie wordt ondernomen om het belang van de eerste zeven dagen verder onder de aandacht te brengen. En daar is Nicky het mee eens. "Dat ik die aangifte heb gedaan, dat heeft me zo enorm gesterkt. Op dat moment misschien nog niet. Maar achteraf kan ik dat wel zeggen. Ik heb m'n eigenwaarde teruggepakt en ik heb de verantwoordelijkheid van wat zij mij hebben aangedaan die nacht, teruggelegd bij hun.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore