Tijd voor maatregelen?

Ergernis over filmen bij concerten groeit: 'Mensen zijn toeschouwer van eigen feestje'

29 november 2018 07:15 Aangepast: 29 november 2018 15:57
Een dj omringd door telefoons in de Suicide Club in Rotterdam. Beeld © The Suicide Club.

Ga je tegenwoordig naar een concert, zie je in plaats van je lievelingszanger alleen de telefoons van al die mensen voor je. Irritant, vindt meer dan de helft van de 500 ondervraagden in een onderzoek.

Ruim 64 procent van de mensen maakt zelf foto's en video's tijdens concerten. Opvallend: ook meer dan de helft zou graag zien dat er maatregelen genomen worden. Dat komt omdat bijna een kwart van de mensen het gevoel heeft niet optimaal te hebben genoten, als ze te veel bezig waren met hun telefoon.

Genieten of foto's maken?

Het onderzoek over het gebruik van telefoons tijdens evenementen is afkomstig van Eventbrite, een bedrijf dat ondersteuning biedt voor het organiseren van evenementen. Eventbrite regelt onder meer de kaartverkoop en registreert aanwezigen of deelnemers. Enkele vragen uit de enquête:

Zou je liever zien dat andere bezoekers minder foto’s en/of video’s zouden maken tijdens muziekevenementen?

Ja: 51,6 procent

Nee: 48,4 procent

Heb je weleens het gevoel gehad dat je je niet zoveel had moeten concentreren op het vastleggen van het evenement, maar meer had moeten genieten?

Ja: 23,9 procent

Nee: 76,1 procent  

Mensen toeschouwer van eigen feestje

"Mensen zijn tegenwoordig bijna meer toeschouwer dan dat ze in het moment opgaan", zegt Roeland Flierman, eigenaar van de Rotterdamse Suicide Club. "Als wij hier een bekende dj hebben, zie je zomaar 200 telefoontjes de lucht in gaan."

Flierman zag afgelopen weekend nog iets dat hij niet snel zal vergeten. "Naast het podium stond een groepje ontzettend mooie dames te dansen. En daar omheen? Allemaal gasten met hun telefoon die foto's maakten van die dames. Ik zou zeggen: dit is je kans om ze te versieren. Maar nee."

Honderden telefoons gaan de lucht in als Lil' Kleine het podium opkomt afgelopen maart. Honderden telefoons gaan de lucht in als Lil' Kleine het podium opkomt afgelopen maart.

Buiten dat de telefoons voor artiest en bezoeker de beleving in de weg staan, denkt Flierman ook dat het mensen remt om zich lekker te laten gaan. "Ik heb het gevoel dat het uitgaan nu een stuk braver is dan in de jaren '90. Uitgaan is ook een uitlaatklep, en het is niet fijn als je de volgende dag op sociale media moet kijken of je ergens op een foto of video staat."

Maatregelen

En dus denkt Flierman aan maatregelen. Niet nu, maar binnen jaar is de tijd rijp, denkt hij. Hij hoort namelijk ook van mensen zelf dat de telefoon hun avond minder leuk maakt. "We gaan niet over één nacht ijs, maar we willen er wel iets mee gaan doen."

Zangeres Adele bleek ook al eens moeite te hebben met de filmende menigte. Bij een concert in Verona vroeg ze een vrouw te stoppen met filmen, en ook haar statief weg te halen. "Dit is geen dvd, dit is een echte show. Geniet ervan in het echt", zei ze.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Kijk, ík ben erbij!' Waarom filmen we concerten zo graag?

Jack White

Het onderzoek van Eventbrite onderschrijft het idee dat bezoekers tijdens concerten en feesten minder gebruik willen maken van de telefoon. Maar welke maatregelen zouden ze zelf dan nemen? Volgens 33 procent is het een goed idee als bezoekers wordt gevraagd geen foto's of video's te maken. Smartphones verbieden is volgens ruim 11 procent een prima plan, en de lens van de telefoon afplakken, kan op bijval van 4 procent van de mensen rekenen.

Misschien is de oplossing van rockmuzikant Jack White ook wel het overdenken waard. Hij was helemaal klaar met al die telefoons voor zijn neus en wil nu dat mensen die naar zijn concerten komen de dingen thuislaten of in hun auto verbergen. Maar hij maakt ook gebruikt van een innovatie: Yondr. Met de draagbare etuis van het bedrijf kun je je telefoon niet op het terrein van het concert gebruiken. Bij een optreden van Chris Rock in Nederland werden de hoesjes ook al eens gebruikt.

Zo werkt het Yondr-hoesje:

Is dit de toekomst bij concerten?
`