'Zorgwekkende zaak'

Rusland overtreedt ontwapeningsverdrag met ontwikkelen van verboden kruisraket

27 november 2018 21:20 Aangepast: 27 november 2018 21:22
Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken. Beeld © ANP

Nederland heeft vastgesteld dat Rusland een verboden kruisraket heeft ontwikkeld en daarmee een belangrijk ontwapeningsverdrag schendt. "Inlichtingen bevestigen dat", zegt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken.

Rusland neemt de raket nu ook in gebruik, schrijft Blok aan de Tweede Kamer. De zogeheten 9M729 heeft een bereik van 500 kilometer, terwijl Rusland en de Verenigde Staten in het INF-verdrag uit de jaren tachtig hebben afgesproken zulke raketten uit te bannen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Minister Blok tijdens bezoek aan Moskou: 'Geen Koude Oorlog met Rusland'

Nadenken over maatregelen

Sinds duidelijk werd dat Rusland aan zulke raketten werkt, hebben Nederland en andere bondgenoten er bij de Russen op aangedrongen daarmee te stoppen. Tevergeefs, schrijft Blok. Moskou ontkende aanvankelijk nog, maar koos een ander verweer toen dat onhoudbaar werd. Inmiddels nemen de Russen ook het verdrag zelf op de korrel.

Nederland wil 'dit belangrijke verdrag' overeind houden. Samen met de andere NAVO-landen wil Blok daarom de schending veroordelen. Toont Rusland geen beterschap, dan moet de NAVO nadenken over maatregelen.

'Zorgwekkende zaak'

D66-kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vindt de brief van het kabinet alarmerend. "Dit is een zeer serieuze en zorgwekkende zaak. We moeten alles op alles zetten om landen weer aan verdragsverplichtingen te houden", zegt Sjoerdsma.

"Hoe zeker is het kabinet? Wat gaat het kabinet doen om Rusland weer aan het verdrag te binden, welke consequenties komen er als Rusland het verdrag blijft schenden?" De Kamer debatteert aanstaande donderdag met minister Blok.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore