's Nachts varen verboden

Amsterdam wil minder boten in de grachten en neemt maatregelen

27 november 2018 18:58 Aangepast: 27 november 2018 19:00

De Amsterdamse grachten worden te druk met boten, en dus komt de gemeente met een nieuw vaarbeleid. Zo wordt het in de loop van volgend jaar verboden om tussen 23.00 uur en 07.00 uur over de grachten in de binnenstad te varen.

Ook mogen boten niet meer dan twaalf man aan boord hebben, tenzij er een vergunning voor is aangevraagd. Bij aanlegplaatsen van rondvaartboten gaan stewards toezien op het rustig in- en uitstappen.

Illegale boten

Daarnaast wordt het aantal vergunningen voor passagiersvaart aan een maximum van 550 gebonden. Dat zijn er tachtig meer dan nu.

Die ruimte ontstaat doordat de gemeente streng gaat optreden tegen illegale passagiersvaart. Die bestaat uit 300 boten waarvan er tachtig commercieel met grote groepen varen. Door die uit de vaart te halen, moet het rustiger worden op het water.

Vergunningen verdeeld

De vergunningen worden opnieuw verdeeld, onder bestaande en nieuwe aanbieders. Het nieuwe stelsel moet dan in 2022 ingaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Bootjes met tweetaktmotor uit Amsterdamse grachten verbannen

Het stadsbestuur van Amsterdam stelt de maatregelen voor omdat er steeds meer wordt gevaren. De overlast neemt daardoor ook toe: het aantal meldingen steeg tussen 2015 en 2017 met 30 procent.

Rust terugbrengen

"Dit schitterende erfgoed midden in onze stad krijgt helaas niet altijd de liefde en aandacht die het verdient. Met dit nieuwe beleid willen we daarin verandering brengen. We willen de overlast terugdringen en de rust een beetje terugbrengen. Dat is goed voor bewoners, ondernemers en bezoekers", laat Dijksma weten. De gemeenteraad moet zich er nog over uitspreken.

Begin volgend jaar komt de wethouder met nog meer voorstellen, bijvoorbeeld over op- en afstapplaatsen, ligplaatsen en goederenvervoer over het water.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore