Jongeren opgelicht

Gratis geld door een geldbloem? 'Overgrote deel krijgt niets'

27 november 2018 16:52 Aangepast: 27 november 2018 17:10
Screenshot van een geldbloem. Beeld © Instagram Geld_bloem_050

20 euro inleggen, 160 euro cashen. Klinkt verleidelijk toch? Dat denken veel jongeren dus ook. Voor het 'spel' geldbloem betalen ze een bedrag, maar velen krijgen helemaal nooit iets terug.

De Kansspelautoriteit (Ksa) waarschuwt nu voor dit online spel, 'omdat het aan populariteit lijkt te winnen'. Het spel vertoont volgens de Ksa alle kenmerken van een piramidespel, en een piramidespel organiseren is verboden.

Zo werkt Geldbloem: 

Via sociale media als Instagram worden mensen opgeroepen geld in te leggen. Door een bedrag te storten, zou je je een plaats aan de buitenkant (de buitenste 'rang') van de bloem verschaffen. De bloem zou 4 rangen hebben. Door anderen te werven, zou je vervolgens naar het binnenste van de bloem opschuiven. Eenmaal daar aangekomen, zouden nieuwe deelnemers geld aan jou gaan betalen via een 'tikkie'.

Kenmerkend voor piramidespelen is dat het overgrote deel van deelnemers zijn geld kwijtraakt, doordat de vijver aan potentiële deelnemers opdroogt.

Bron: Ksa

Mariska doet mee

Mariska (16) is één van de gedupeerden. Een vriendin van haar vroeg of ze mee wilde doen. Mariska twijfelde, maar stemde toe en betaalde 20 euro. "Ik twijfelde omdat je wel 20 euro weggeeft, en je hebt geen garantie dat je het terugkrijgt."

"Ik kwam in een Whatsappgroep, en daar kregen we allemaal een tikkie. Ik maakte het geld over naar ene Juno. Daarna werd het heel lang stil."

Mariska stapte op 10 november in, maar denkt inmiddels dat ze kan fluiten naar haar geld. Volgens haar hebben anderen ooit wel hun geld gekregen, dus ze blijft er maar gewoon bij. "Als het ooit nog een hype wordt, zit ik nog steeds in die groep. Ik blijf er dus gewoon in zitten, want ik heb er geen last van."

Zo wordt er onder meer reclame gemaakt:

Zo ziet de 'geldbloem' eruit:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore