Geduld tot 2021

Zzp'er moet nog een jaar extra wachten op nieuwe wet

27 november 2018 00:59 Aangepast: 27 november 2018 00:59
Archieffoto. Beeld © ANP

Het duurt nog minstens een jaar langer voordat er een nieuwe wet is die een fatsoenlijke verhouding tussen zzp'ers en hun opdrachtgevers moet verzekeren. Zelfstandigen en opdrachtgevers, die slecht uit de voeten kunnen met de huidige wet, moeten nu tot 2021 geduld hebben.

Minister Wouter Koolmees wilde zzp'ers beschermen die eigenlijk recht hebben op een vast salaris of zelfs worden uitgebuit. Maar zijn plannen staan mogelijk op gespannen voet met Europese regels, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Zzp'er moet zich verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid'

Gezagsrelatie

Met andere maatregelen boekt Koolmees wel vorderingen. Zo wordt met ingang van komend jaar voor een opdrachtgever en -nemer duidelijker of ze een zogeheten gezagsrelatie hebben. Dat betekent dat de opdrachtnemer niet zelfstandig is en de opdrachtgever hem in loondienst zou moeten nemen.

De huidige regels zijn zo onduidelijk dat ze opdrachtgevers huiverig maken om zzp'ers in de arm te nemen, klagen beide partijen. Zij zijn bang dat ze nietsvermoedend de regels overtreden en problemen krijgen met de fiscus.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore