Touchdown

Geland op Mars! NASA juicht na landing ruimterobot

26 november 2018 20:53 Aangepast: 27 november 2018 09:00
Medewerkers van NASA na de landing. Beeld © Screenshot Youtube NASA.

Het is NASA gelukt om ruimterobot Insight-Lander te laten landen op Mars. Een spannende dag eindigde daardoor met gejuich.

Mensen thuis konden live meekijken met de operatie vanuit het hoofdkwartier van NASA. Het proces verliep ogenschijnlijk zonder problemen.

NASA blij: InSight is op Mars en de eerste foto is binnen

Het is NASA gelukt om ruimterobot Insight-Lander te laten landen op Mars. Even later werd de eerste foto van Mars gemaakt door de ruimterobot InSight.

Het verlossende levensteken van ruimterobot Insight kwam ongeveer acht minuten na de landing aan op aarde. De Insight moet als eerste verkenner ooit in de grond van de planeet gaan boren, tot zo'n vijf meter diepte.

De Insight. De Insight.

Mars van binnen

Zo kunnen wetenschappers leren hoe Mars er van binnen uitziet. De planeet is het kleine broertje van onze aarde. De Insight werd op 5 mei gelanceerd vanuit Californië. Om Mars te bereiken, legde hij een afstand van 484 miljoen kilometer af.

Vandaag kwam het apparaat met een snelheid van bijna 20.000 kilometer per uur de dampkring van Mars binnen. Zeven minuten later was hij genoeg afgeremd om met een slakkengangetje van 8 kilometer per uur op het oppervlak te ploffen.

De plek waar de ruimterobot is geland, heet Elysium Planitia. Dat is een kale vlakte, net boven de evenaar van Mars.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Ruimterobot komt vanavond aan op Mars: 'Iedereen zit er klaar voor'

Aardbevingen

Insight moet ook kijken of Mars aardbevingen heeft. Vermoedelijk wel, maar die zijn waarschijnlijk anders dan die op aarde. De aarde bestaat uit platen die langs, tegen, over en onder elkaar schuiven en schokken. Mars heeft die niet.

De wetenschappers achter de missie denken dat ze in de komende jaren tientallen tot honderden Marsbevingen meten. De zwaarsten kunnen een kracht van 6,0 hebben. Die trillingen kunnen iets vertellen over het binnenste van Mars, alsof het een zwangerschapsecho is.

Achtste landing

De missie duurt ruim twee jaar. Bijna twintig apparaten hebben eerder geprobeerd op Mars te landen. Met InSight erbij zijn acht landingen gelukt. Vier daarvan waren karretjes, die rondreden. In 2020 willen Europa en Rusland samen een Marskarretje lanceren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van