Meldingen NVWA

Weer twee gewonden na ongelukken met springkussens

26 november 2018 16:33 Aangepast: 26 november 2018 17:09
De multiplay krokodil Beeld © RTL Nieuws

De NVWA heeft de afgelopen maand negen nieuwe meldingen binnen gekregen over springkussens. Bij twee meldingen bleken er gewonden te zijn gevallen. Dat schrijft minister Bruins voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan de Tweede Kamer.

Eerder dit jaar kreeg de NVWA al 14 meldingen over gevaarlijke situaties met springkussens van het type Multiplay. Na twee door RTL Nieuws onderzochte incidenten waarbij kinderen een schedelbasisfractuur opliepen, werden er nadere veiligheidseisen gesteld aan de betreffende kussens. Een deel van de kussens werd zelfs buiten gebruik gesteld.

Meer capaciteit

De minister laat weten dat er capaciteit wordt vrijgemaakt om de nieuw ontvangen meldingen met prioriteit op te kunnen pakken. Hij reageert hiermee op vragen van VVD-Kamerlid Helma Lodders. De Kamer is kritisch over het gebrek aan toezicht van de NVWA op de springkussenbranche.

Aanleiding zijn de onthullingen van RTL Nieuws over gebrekkig toezicht van de NVWA bij een dodelijk ongeval en grote veiligheidsproblemen met de populaire Multiplay springkussens. Over de twee ongevallen met dit type kussen zegt de NVWA nu dat dit kwam door gebrek aan (ouderlijk) toezicht. "Vanwege dit ontbrekende toezicht vond niet toegestaan gedrag volgens de veiligheidsopschriften op het toestel plaats door kinderen", schrijft de minister.

Barst in schedel

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws startte afgelopen zomer een onderzoek nadat ouders van twee slachtoffers zich deze zomer afzonderlijk van elkaar hadden gemeld. Beide jongens van 4 en 6 waren met hulp van andere kinderen op de rand van een Multiplay springkussen geklommen. Doordat die andere kinderen er vervolgens vanaf gleden, werden ze gelanceerd en kwamen buiten het kussen met hun hoofd op de betonnen vloer terecht.

Beiden zijn met ambulances naar het spoedeisende hulp gebracht. Maar vanwege bloedingen in hun hoofd en een barst in hun schedel werden zij direct doorverwezen naar academische ziekenhuizen in de buurt. Daar hebben ze drie dagen gelegen.

Eén van de jongetjes heeft nog dagelijks last van epileptische aanvallen. De ander hoort niet meer goed. Het is de vraag of dit volledig herstelt. De ouders, die anoniem wensen te blijven, meldden zich omdat ze via RTL Nieuws andere ouders wilden waarschuwen voor de gevaren van het kussen. En omdat ze het gevoel hadden dat er niets mee gebeurde.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore