Blessuregevoelig

Bij kou sporten in korte broek? 'Een schaatser trekt toch ook iets warms aan'

26 november 2018 12:15 Aangepast: 26 november 2018 14:30
Een hardloper tijdens de Sylvestercross, die in december bij Soest wordt gehouden. Beeld © ANP

Terwijl de temperatuur buiten het vriespunt nadert, zijn er nog altijd mensen die buiten in korte broek sporten. Maar is dat wel verstandig?

Huisarts Berend Nikkels, die gespecialiseerd is in sport, kan er kort over zijn. "Met dit weer hardlopen in een korte broek is superstom. Waarom zou je dat doen? Een marathonschaatser draagt toch ook thermokleding? Als je je koud kleedt, verbruikt je lichaam vooral energie om zich warm te houden, waardoor prestaties achteruit hollen. Daarnaast worden je spieren stram."

Vetpercentage

Als je buiten wil trainen, kun je dat in de winter beter niet in Nederland doen, aldus de huisarts. "Dan kun je beter naar Spanje gaan, of indoor natuurlijk. Atlete Dafne Schippers traint in de winter bijvoorbeeld ook niet hier."

Maar bij welke exacte temperatuur sporten in luchtige kleding onverstandig wordt, is lastig te zeggen. "Dat ligt aan allerlei factoren", zegt Nikkels. "Hoe getraind je bent, bijvoorbeeld. En wat je vetpercentage is."

In Pyeongchang wordt jaarlijks hardgelopen zonder shirt:

Het gaat niet om wie de beste tijd neerzet, maar om wie de finish haalt.

Blessures

Die mening deelt sportarts Guido Vroemen. "Als je heel hard loopt, dan maakt het niet uit of je een korte broek draagt. Je produceert dan namelijk genoeg warmte. Maar als je heel rustig loopt, word je niet zo warm en koel je snel af, waardoor het sporten moeizamer gaat."

Daarnaast zorgt de kou ook voor een grotere kans op blessures. "Door de kou kun je je spieren minder goed aansturen en wordt de coördinatie minder", legt Vroemen uit. "Daardoor maak je eerder een misstap, waardoor je een blessure kunt oplopen of eerder last krijgt van bepaalde gewrichten of pezen. Pezen zijn al slecht doorbloed, met kou wordt de doorbloeding nog minder."

Koud water

En een grote slok koud water drinken uit je bidon terwijl je op de fiets zit of aan het rennen bent? Beter van niet, zeggen Nikkels en Vroemen. Je lichaam koelt er namelijk van af. "Het koude water komt direct in je maag", legt Vroemen uit. "En dat zorgt voor een temperatuurdaling. Hou het water dus even in je mond voordat je het doorslikt, dat scheelt alweer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Wél of niet hardlopen op blote voeten?

`