VVN waarschuwt

Onderzoek: ouders weten te weinig van gevaren elektrisch speelgoed

24 november 2018 08:57 Aangepast: 24 november 2018 21:23
Dit mag dus niet: met een hoverboard op de openbare weg. Beeld © ANP

Elektrisch speelgoed dat gebruikt kan worden als vervoersmiddel, mag de openbare weg niet op. Dat is niet nieuw, maar veel ouders weten dat niet. Dat blijkt uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland (VVN).

Volgens VVN denkt 54 procent van ouders dat apparaten zoals elektrische steps, elektrische skateboards, mini-bikes, monowheels en hoverboards wel de weg op mogen. VVN: "Daarmee mag alleen gespeeld worden op eigen terrein."

Niet-elektrisch speelgoed

Met niet-elektrisch speelgoed zoals waveboards, skateboards, skates, space scooters en heelys mag je wel de weg op. "Dan ben je voor de wet een voetganger. Je mag er dus ook mee op het fietspad, als een voetpad ontbreekt."

VVN komt met dit onderzoek naar buiten omdat veel ouders in de komende maand van Sinterklaas en kerst het elektrische speelgoed weer aan zullen schaffen. VVN wil graag dat ouders zich goed laten informeren voordat ze het speelgoed voor hun kinderen kopen.

Hoverboards kunnen ontploffen

Eerder bleek ook al dat de hoverboards kunnen ontploffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kreeg sinds maart van dit jaar vier meldingen dat het speelgoed in brand kon vliegen. De NVWA doet onderzoek.

'Het hoverboard explodeerde, mijn vrouw is aan de dood ontsnapt'

Het hoverboard van Daan Hogerzeil lag aan de oplader toen er plotseling een steekvlam uitkwam en het ding even later explodeerde.

"We gaan eerst onderzoeken wat de oorzaak is dat deze hoverboards ontploft zijn", zei de NVWA in juni. "Op basis daarvan gaan we eisen opstellen waaraan hoverboards die in Nederland verkocht worden, moeten voldoen."

Honderden botbreuken

Bij het besturen van hoverboards gaat het ook regelmatig mis. In 2016 raakten 1300 mensen gewond bij het gebruiken van hun hoverboard. Dit blijkt uit cijfers van Veiligheid NL.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore