Scooterbendes aangepakt

Nieuw beleid werkt: Londense politie ramt criminelen van hun scooters

24 november 2018 07:55 Aangepast: 24 november 2018 22:00
Een scooterrijder wordt aangereden. Beeld © Metropolitan Police.

Achtervolgingen tussen politieagenten in Londen en criminelen op een scooter duren sinds oktober vorig jaar een stuk minder lang. Hoe dat kan? Ze rijden de criminelen aan. Helm of niet.

De politie gaf gisteren beelden vrij van die aanrijdingen. Volgens de politie worden de aanrijdingen gedaan door speciaal getrainde agenten. De beelden kwamen samen met de boodschap dat scooterbendes in het Verenigd Koninkrijk niet veilig zijn.

De politie geeft toe dat sommige aanrijdingen ertoe hebben geleid dat de vluchtende scooterrijder gewond raakte. Deze zaken worden onderzocht.

2000 aanrijdingen

Het is een van meerdere maatregelen die de Britten hebben doorgevoerd om de problemen met de scooterbendes te lijf te gaan. De criminelen stelen de scooters en beroven anderen vervolgens van bijvoorbeeld telefoons en andere waardevolle spullen. Sommigen waren erg succesvol, ze stalen soms wel 30 telefoons in een uur.

Tot nu toe zijn er 2000 criminelen van hun scooter gereden. Dat leidde tot 736 arrestaties. De commandant van de politie is er blij mee, ondanks het risico dat aan de aanrijdingen kleeft. "Het publiek verwacht terecht dat we iets doen om Londen veilig te houden."

Minder berovingen

Gezien de cijfers, werkt de nieuwe aanpak. Dit jaar zijn er tot nu toe ruim 12.000 scooter-gerelateerde misdaden gemeld. Vorig jaar lag dat aantal hoger dan 19.000.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nederland is walhalla voor Britse 'most wanted' criminelen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore