Ga naar de inhoud
Bomaanslag concert Ariana Grande

'Inlichtingendienst maakte grote fouten voor aanslag in Manchester'

Salman Abedi, de dader van de aanslag. Beeld © Britse politie

De Britse politie heeft kansen gemist om de aanslag in Manchester in 2017 mogelijk te voorkomen. Tijdens het concert van Ariana Grande op 22 mei liet terrorist Salman Abedi een bom afgaan, die 22 mensen het leven kostte.

Volgens een onderzoekscommissie zijn er meerdere fouten gemaakt, meldt The Guardian. "Potentiële kansen om de aanslag te verijdelen, zijn gemist", zei Dominic Grieve, voorzitter van de onderzoekscommissie ISC.

Enkele fouten die gemaakt zijn:

  • De Britse inlichtingendienst en de antiterrorismedienst hebben geen actie ondernomen nadat Abedi een bekende extremist had opgezocht in de gevangenis.
  • De Britse inlichtingendienst heeft Abedi geen reisbeperkingen opgelegd, waardoor hij eenvoudig naar Engeland terug kon vliegen om de aanslag te plegen.
  • Abedi stond op de lijst om weer gecontroleerd te worden door de inlichtingendienst, maar door langzaam handelen gebeurde dat te laat.
  • Abedi is nooit doorgeschoven naar het zogenoemde 'prevent-programma'.

Onderzoeker Grieve: "Dit is onacceptabel. Er zijn fundamentele fouten gemaakt in het behandelen van deze zaak. Deze aaneenschakeling van fouten vraagt om een uitgebreide verantwoording van het ministerie van Binnenlandse Zaken."

Het ministerie heeft niet alleen kritiek gekregen over de aanpak van de aanslag in Manchester. Het onderzoeksteam verwijt het ministerie ook een gebrek aan medewerking na de aanslag bij de Parsons Green-metro. Daar raakten 50 mensen gewond door een bom die werd achtergelaten door Ahmed Hassan, een Iraakse tiener.

Dit
Lees ook
Dit is Salman Abedi, de zelfmoordterrorist van Manchester