Dalende lijn

750 Nederlanders vorig jaar besmet met hiv: 'Op naar de nul'

22 november 2018 11:21 Aangepast: 22 november 2018 11:23
Archieffoto. Beeld © iStock

Ongeveer 750 mensen kregen vorig jaar te horen dat ze met hiv besmet zijn geraakt. Dat zijn er minder dan in 2016, toen kwamen er 820 nieuwe hiv-infecties bij. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Hiv Monitoring.

Daarnaast zijn er ook nog ongeveer 2300 mensen niet op de hoogte dat ze hiv hebben. "Nog te veel mensen met hiv komen te laat bij een arts voor een behandeling. We zijn goed op weg, maar er liggen nog stevige uitdagingen in het stoppen van de hiv-epidemie in Nederland'', stellen Aidsfonds en Soa Aids Nederland. 

Doel: nul infecties

In totaal zijn er iets meer dan 23.000 mensen met hiv in Nederland. Bij 95 procent van de mensen in behandeling is het virus succesvol onderdrukt. Dat betekent dat het virus niet meer te vinden is en het wordt dan ook niet meer overgedragen.

Morgen is in Amsterdam een congres van Aidsfonds en Soa Aids Nederland en 600 professionals over de bestrijding van hiv. Het doel is dat Nederland het eerste land wordt met nul nieuwe hiv-infecties.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Hiv-preventiepil straks vergoed: 'Stap in de goede richting'

Preventiepil

Volgens het Aidsfonds en Soa Aids is de uitrol van de hiv-preventiepil daarvoor belangrijk. Die pil wordt volgend jaar vergoed. "In landen waar de pil wordt toegevoegd aan de bestaande preventiemiddelen, vindt een drastische daling van het aantal nieuwe hiv-infecties plaats", schrijven instanties. 

"Hoe sneller we de pil in Nederland uitrollen, des te sneller kunnen we hier zo’n effect realiseren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore