Kanker verziekt je taal!

Niemand die nog scheldt met kanker, dat is het ultieme doel van Marina

21 november 2018 17:14 Aangepast: 22 november 2018 11:49
Marina met de poster van de actie. Beeld © Eigen foto.

Kanker. Iedereen kent wel iemand die met de ziekte te maken heeft gehad. Toch wordt er veel mee gescholden. Marina Ibrahem (18) wil dat het stopt, en start een initiatief: 'Kanker verziekt je taal!'

Marina's vader heeft kanker. Hij is uitbehandeld. Iedere keer dat Marina iemand hoort vloeken met het k-woord, zoals zij het noemt, doet dat pijn. "Ik heb er op straat een keer iets van gezegd. Toen werd ik uitgelachen, terwijl hij degene zou moeten zijn die uitgelachen zou moeten worden."

Richelle

De actie is niet nieuw. De familie van Richelle Laurijsen begon er ongeveer tien jaar geleden mee. Zij had botkanker en overleed vandaag negen jaar geleden.

Voor de actie heeft ze gisteren haar hele school volgeplakt met posters en flyers. Vanochtend verzorgde ze de dagstart op school, een traditie op het christelijke college Groevenbeek in Ermelo. Het had direct succes. 

"Er kwam gisteren een jongen naar me toe die vaak met het woord scheldt", zegt Marina. "Hij vroeg me wat ik aan het doen was. Toen ik het vertelde, zei hij: 'Ik zal proberen op mijn taalgebruik te letten', mijn doel was dus eigenlijk meteen al een beetje bereikt. En ik was amper begonnen."

Richelle begon de actie in 2009. Ze stierf op 16-jarige leeftijd. Richelle begon de actie in 2009. Ze stierf op 16-jarige leeftijd.

'Ik wil het niet doen'

Ook vandaag zijn er al meerdere mensen naar haar toegekomen. "Ik wil het niet doen, het is heel slecht", zei bijvoorbeeld iemand tegen Marina. "Heel veel mensen beseffen gewoon niet hoeveel pijn dat doet."

Voordat Marina aan de slag ging, zocht ze de ouders van Richelle op. Ze wilde niet beginnen zonder dat zij ervan wisten. De zoektocht was nog best een klus, maar toen ze de familie Laurijsen eenmaal had gevonden, was iedereen heel positief.

Besef vergroten

"Ze waren heel dankbaar en wilden me overal mee helpen. Ook kreeg ik al het materiaal van toen zij de actie deden. 'We steunen je', zeiden ze tegen me."

De actie moet zorgen voor wat meer besef bij mensen die met kanker vloeken. De boodschap die Marina wil meegeven: "Let op je taalgebruik voordat je een ander kwetst." Op haar school is dat nu een beetje gelukt. "Maar dat is natuurlijk niet genoeg, de boodschap moet in heel Nederland weer worden aangewakkerd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore