Geen opnamestops

Ziekenhuizen nu wél klaar voor griepgolf: 'Geschrokken van vorig jaar'

21 november 2018 15:35 Aangepast: 21 november 2018 17:18
Vervoer van een patiënt in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam (archieffoto). Beeld © ANP

Ziekenhuizen zetten dit jaar alles op alles om te voorkomen dat ze door een griepgolf worden overvallen. Er zijn nu nog niet massaal mensen ziek door griep, maar veel ziekenhuizen zijn al volop bezig met het komende griepseizoen. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws.

De griepepidemie begon vorig jaar half december. Hij duurde uiteindelijk twintig weken. Dat is meer dan twee keer zo lang als gemiddeld. Veel Nederlandse ziekenhuizen lagen overvol met grieppatiënten. Sommige ziekenhuizen waren genoodzaakt een opnamestop in te stellen of operaties uit te stellen. Ook kampten de ziekenhuizen met capaciteitsproblemen, omdat veel personeel zelf ziek was.

Extra personeel

Het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem kwam vorig jaar om dezelfde reden in de problemen. "Mensen zijn daarvan geschrokken en dit jaar hebben veel meer medewerkers zich laten vaccineren", zegt een woordvoerder. "Je kunt natuurlijk niet helemaal voorkomen dat personeel ziek wordt, maar we hebben wel groots ingezet op de griepprik en extra hygiënemaatregelen."

Ook heeft het ziekenhuis nu al extra flexibel personeel ingeschakeld. "Zij worden opgeroepen als de griepgolf van start gaat en het drukker wordt. We zijn er helemaal klaar voor."

Bestaat de mannengriep en zo word je snel beter:

Zijn mannen nou echt zieker dan vrouwen en hoe voorkom je dat je besmet raakt met het griepvirus?

Snelle diagnose

In verschillende ziekenhuizen werden vorig jaar zogeheten griepkamers ingericht. Daar lagen alle patiënten met de griep bij elkaar, om te voorkomen dat ze andere patiënten in het ziekenhuis zouden besmetten. "De verpleging werkt daar met mondkapjes en handschoenen, om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken", zegt een woordvoerder van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Ook dit jaar zullen veel ziekenhuizen gebruik maken van de griepkamers.

In zowel Den Bosch als Roermond wordt bovendien een speciaal apparaat ingezet om mensen binnen een half uur te diagnosticeren. "Dat hebben we vorig jaar voor het eerst geprobeerd en beviel heel goed. Mensen met griep konden meteen door naar de griepkamers", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis in Den Bosch. Dit jaar komt er daar nog een extra apparaat bij, om bij meer mensen een snelle diagnose te stellen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Complete gezinnen binnen met griep: 'Het kerstdiner staat nog in de koelkast'

Speciaal griepteam

In het Haaglanden Medisch Centrum in Den Haag is sinds vorig jaar een speciaal griepteam aangesteld. Medisch specialisten en organisatoren komen bij elkaar om te overleggen over de instroom van patiënten en de verdeling van de bedden. "Ondanks dat er nu nog weinig mensen met griep zijn, is het team al een keer bij elkaar gekomen", zegt een woordvoerder.

Bij de Gelre Ziekenhuizen zijn ze druk bezig met de voorbereidingen voor de mogelijke komst van een griepgolf, maar een woordvoerster kan niet zeggen wat die plannen precies inhouden. 

Vorig jaar moest hetzelfde ziekenhuis een aantal niet-acute operaties uitstellen, omdat ze te druk waren met alle grieppatiënten. "Dit jaar willen we dat voorkomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Er is geen bewijs dat de griepprik werkt'

Griepprik

Een ding hebben alle ziekenhuizen die wij spraken gemeen. Het promoten van de griepprik onder het personeel. Met een landelijke campagne werd het personeel gestimuleerd om zich te laten vaccineren. "Het aantal vaccinaties onder het personeel is in sommige ziekenhuizen verdubbeld", zegt Wouter van der Horst, van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ). 

"Het is belangrijk dat werknemers niet uitvallen en dat ze patiënten niet besmetten. Er is al een personeelstekort, dus alle maatregelen om ziekte te voorkomen, zijn wenselijk."

De kleur van je snot verraadt hoe ziek je bent

Verkoudheid en griep, je voelt vaak al dat er iets aan zit te komen. Maar je weet nooit hoe erg het wordt of is. Naar de dokter rennen heeft vaak niet zoveel zin, naar de kleur van je snot kijken wel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore