Hüseyin A.

20 jaar cel geëist voor verkrachten en doden Milica van Doorn

21 november 2018 12:15 Aangepast: 21 november 2018 12:36
De destijds 19-jarige Milica van Doorn. Beeld © Privefoto

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf van twintig jaar geëist voor het doden en verkrachten van de 19-jarige Milica van Doorn. De 48-jarige Hüseyin A. zou verantwoordelijk zijn voor haar dood.

A. ontkent, maar volgens het OM staat vast dat hij Van Doorn in de nacht van 7 op 8 juni 1992 in Zaandam heeft verkracht, om haar vervolgens met een mes te doden en haar lichaam te dumpen in een vijver. Het politieonderzoek leverde destijds geen dader op.

'Geen enkel berouw'

"De verdachte is van meet af aan bezig geweest met het verzinnen van leugenachtige scenario's", zegt het OM. "Uit niets blijkt enig berouw. Het komt niet in hem op om het echte verhaal te vertellen. Hij neemt geen enkele verantwoordelijkheid, ook niet na 26 jaar. De nabestaanden van Milica hebben daardoor nog altijd geen antwoord op de vele vragen die bij hen leven."

Volgens het OM is er 'excessief geweld' gebruikt door A. Hij zou Van Doorn hebben gedood om de verkrachting te verhullen. "Milica moet de laatste momenten van haar leven ongelooflijk bang zijn geweest en hebben geweten dat haar laatste uur had geslagen", zegt het OM.

DNA-verwantschapsonderzoek

Vorig jaar kwam A. na een DNA-verwantschapsonderzoek als verdachte in beeld. A. werkte zelf niet aan het onderzoek mee, zijn broer wel.

In het lichaam van Van Doorn is sperma gevonden dat van A. afkomstig is.

Verdediging: geen bewijs

De advocaat van Hüseyin A. vindt dat er geen bewijs is geleverd dat zijn cliënt Milica heeft verkracht en gedood. De verklaring dat A. in 1992 een relatie heeft gehad met Van Doorn kan niet zomaar 'terzijde worden geschoven', zegt hij.

A. kwam maandag voor het eerst met de verklaring dat hij een kortstondige seksuele relatie met Van Doorn heeft gehad. Daags voor haar gewelddadige dood zou hij voor het laatst seks met de vrouw hebben gehad. Dat verklaart volgens A. en zijn advocaat dat in het slachtoffer spermasporen van A. zijn gevonden.

Er is volgens de advocaat op zijn minst sprake van 'gerede twijfel' en daarom zou de rechtbank A. moeten vrijspreken. De advocaat vindt ook dat de feiten zijn verjaard en dat de vervolging van A. daarom niet geldig is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdachte Hüseyin A. over zaak-Milica: 'Ik had een relatie met haar'

Relatie

Maandag heeft A. voor het eerst verklaard dat hij een seksuele relatie had met Van Doorn. Dat zou het sperma in haar lichaam verklaren. "Ik was toen net getrouwd en durfde niet te verklaren over mijn contacten met Milica."

De relatie heeft volgens A. 'een paar maanden' geduurd. Het OM gelooft niets van dat verhaal.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore