Ga naar de inhoud
Miljardenschade dreigt

Nederland zakt weg: zo hard daalt de bodem in jouw woonplaats

Bodemdaling bedreigt het karakteristieke Nederlandse landschap Beeld © Landschap Noord-Holland

Nederland zakt steeds verder weg. Letterlijk. Met name in het westen van het land en rond de Groninger gasvelden daalt de bodem in rap tempo. Als er geen maatregelen worden genomen zorgt verzakking van gebouwen de komende jaren voor miljarden euro's aan schade.

Daarvoor waarschuwen het Planbureau voor de Leefomgeving en een groep wetenschappers. De wetenschappers, van het Nederlands Centrum voor Geodese en Geo-Informatica, bracht met hulp van satellieten voor het eerst de bodemdaling voor het hele land in kaart.

(Lees door onder de kaart)

Zo hard daalt de bodem in jouw woonplaats

RTL Nieuws gebruikte de gegevens van de onderzoekers om onderstaande kaart te maken. Zoek je eigen woonplaats om te ontdekken hoe hard de bodem er per jaar daalt.

Klik hier als de kaart niet optimaal werkt

Enorme schade

Volgens de onderzoekers daalt de bodem op verschillende plekken in Nederland harder dan verwacht. Daarmee dreigt Nederland haar karakteristieke landschap van molens, weides en koeien te verliezen. Ook zou verzakking enorme schade aan historische binnensteden kunnen veroorzaken.

Het Planbureau voor de Leefomgeving berekende eerder dat de schade als gevolg van bodemdaling in 2050 op zou kunnen lopen tot wel 22 miljard euro. Klimaatverandering lijkt volgens de onderzoekers een belangrijke oorzaak voor de snellere daling.

Millimeters per jaar

Niet overal speelt de problematiek van bodemdaling. Vooral rond de polders in Flevoland, Noord- en Zuid-Holland zakt de bodem per jaar een flink aantal millimeters. Zo komt Almere per jaar zo'n 3 tot 4 millimeter lager te liggen.

In het Groninger gasveld zakt de bodem zelfs op sommige plaatsen met 7 millimeter per jaar. De initiatiefnemers van de bodemdalingskaart willen de komende jaren onder meer onderzoeken of de bodemdaling afneemt als de gaskraan verder dichtgedraaid wordt in dat gebied.